sluit

Film & Gesprek – I am Greta

De beelden van Greta Thunberg met een protestbord stakend voor een beter klimaat kennen we ondertussen allemaal. Maar hoe kwam ze daar? Hoe groeide haar – in eerste instantie – eenzame protest uit tot een wereldwijde jongerenbeweging? Na afloop van de documentaire gaan we met drie jonge klimaatactivisten in gesprek over het laten horen van je stem in het klimaatdebat.

I AM GRETA
Een nogal serieus uitziende 15-jarige scholier zit elke dag, moederziel alleen en tegen de wens van haar ouders in, voor het Zweedse parlement. Ze staakt van school om de klimaatcrisis op de agenda van de politiek te krijgen. Zonder enig succes. Maar in de loop van deze weken sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld.

I Am Greta is een pakkende documentaire over de groei van Thunberg als klimaatactiviste. Welke momenten hebben wij als toekijkende wereld niet direct meegekregen? Met instemming van haar ouders wordt Greta in cinéma vérité stijl van zeer nabij gevolgd tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie. Met het groeien van haar actie, bloeit ze op en terwijl de wereld om haar heen ontploft en haar ouders soms staan te stuiteren van de zenuwen lijkt zij juist te ontspannen. Koppig, eigenwijs en intelligent als ze is, hebben haar ouders bijna geen vat op haar. Ze weet hoe ze het wil en ze wil het zelf doen.

NAGESPREK
Na afloop van de film gaat gespreksleider Jasmin Sharif, politicoloog en jongerencoach bij het project Jongerenambassadeurs, in gesprek met drie jonge klimaatactivisten. Hoe laten zij hun stem horen in het klimaatdebat? En hoe kunnen ze als jongeren deze serieuze boodschap effectief overdragen?

Bas Tuenter (25) is medeoprichter van Sustainables; een bedrijf dat zich inzet voor het verwijderen van alle single-use items uit onderzoek en de gezondheidszorg. Verder modereerde hij gesprekken over klimaat voor onder andere InScience en Radboud Green Office.

Aoife Fleming (22) is in 2019 verkozen tot jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van de VN. Daar gaat ze voortaan het gesprek aan om het beleid rondom het klimaat te beïnvloeden. Daarnaast is ze auteur voor Duurzame Student en zet ze zich in voor meer duurzame oplossingen binnen de universiteit.

Sara Langeveld (18) vertegenwoordigde Nederlandse scholieren bij de Youth Climate Summit van de VN in New York. Ook zij stelde hier het klimaatprobleem aan de kaak van verscheidene wereldleiders. In haar eigen omgeving ging ze ook aan de slag: ze zette een duurzame commissie op van leerlingen en docenten op school en pleitte voor meer scholen met zonnepanelen.

Stuk voor stuk ondernemend, op hun eigen manier. Er is ten slotte niet één juiste manier om met het klimaat bezig te zijn. Kom en luister naar hoe zij zich hoorbaar maken voor het klimaat en hoe jij dat ook kunt doen!

Voor dit programma werkt LUX samen met InScience. InScience – International Science Film Festival Nijmegen is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, allen voorzien van context door wetenschappers en filmmakers. Het festivalthema van dit jaar is ‘Transformatie’, met als statement ‘Our Future in the Making’. Het InScience festival vindt plaats van 11 t/m 15 november in en om LUX. Ook is er een online programma en satellietprogramma’s in acht universiteitssteden door het hele land. Voor meer informatie, kijk op de website.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?