sluit

Film & Gesprek – Met zonder ballen

Rainbow Collective Festival
Language No Problem
Rainbow Collective Festival

Openhartig portret van een trans zoon en zijn moeder over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Een ontroerende en hilarisch eerlijke film, gebaseerd op de gelijknamige succesvolle theatervoorstelling.

In Met Zonder Ballen zien we een kind dat zijn weg steeds meer vindt en een moeder in verwarring, doordat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Met ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés, geeft deze film een liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie. De film toont de impact die ‘worden wie je bent’ heeft op een gezin, maar gaat tegelijkertijd over de universele thema’s opgroeien, volwassen worden en de kunst van het opvoeden en loslaten.

Zoon Flip Zonne Zuijderland (1998) is filmmaker (Selfmade Man) en acteur (ANNE+, Goodbye Stranger). Moeder Inez Derksen (1967) is artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland

Nagesprek met Mathisse en Evelien Mulder

Na afloop van de film gaat Queer Lifestyle Coach Suus te Braak in gesprek met Mathisse en hun zus Evelien. Mathisse begon 5 jaar geleden aan hun transitie. In het nagesprek gaan ze in op de film, maar vertellen ze ook meer over hun eigen ervaringen en perspectief. Hoe hebben Evelien en Mathisse de transitie ervaren binnen hun gezin? Hoe waren de reacties op de zoektocht naar gender en identiteit? En wat kunnen wij daarvan leren?

Mathisse Mulder (die/hun, 1993) en hun zus Evelien Mulder (zij/haar, 1992) zijn opgegroeid in de omgeving ’s Hertogenbosch. Mathisse begon in 2018 aan hun transitie en volgde daarbij als één van de eersten in Nederland een niet-binair traject. In het dagelijks leven werkt die als manager in de IT en als educator bij LGBTQIA+ organisatie Out fort he Win. Evelien leidt leerkrachten op en werkt met dove en slechthorende kinderen. Mathisse en Evelien delen een liefde voor drag, tweestemmig zingen en ze communiceren via memes.

Suus te Braak is gespecialiseerd in het werken met de LHBTIQ+ doelgroep. Suus is oprichter van Hizzfit, een Queer Lifestyle Coachingbedrijf dat sport en vitaliteitscoaching biedt aan mensen die zich als queer of transgender/non-binair identificeren en zich niet thuisvoelen in het normatieve sport en coachingsaanbod.

Credits

Regie: Luca Meisters, concept: Flip Zonne Zuijderland en Inez Derksen
Nederland 2023
65 min
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Rainbow Collective Festival: op zoek naar de Stand van ons Regenboogland

Film & gesprek – Met zonder ballen is onderdeel van het Rainbow Collective Festival dat plaatsvindt op 26, 27 en 28 mei in Nijmegen. Met een kleurrijk programma voor jeugd en volwassenen vraagt het Rainbow Collective Festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Kijk op rainbowcollectivefestival.nl voor meer informatie.


English version

An open-faced portrait of a transgender son and his mom. About his search for gender and identity and her response to that as a parent. A moving and hilariously honest film based on the successful eponymous play.

In With(out) balls we see a kid who more and more finds his way and a confused mom who can barely keep up with him. Creating space for addressing the wrongs, concerns and clichés, this film provides a loving insight into the reality of a kid in transition. The film shows the impact that ‘becoming who you are’ has on a family, but at the same time addresses universal themes like growing up, becoming an adult and the art of raising a kid and letting them go.

The son is named Flip Zonne Zuijderland (1998) and is filmmaker (Selfmade Man) and actor (ANNE+, Goodbye Stranger). The mom is Inez Derksen (1967), artistic director of theater company Het Laagland.

Directed: Luca Meisters, Concept: Flip Zonne Zuijderland and Inez Derksen
Netherlands 2023
65 min
Dutch spoken, English subtitles

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?