sluit

Film & Gesprek – The Red Turtle

Nimma aan zee

De animatiefilm The Red Turtle gaat over een man die schipbreuk geleden heeft. We kijken deze animatiefilm en gaan na afloop in gesprek met een expert over de positie van de mens in en ten opzichte van de natuur. Hoe veranderen we ons gedrag om de wereld te redden?

Hij is aangespoeld op een onbewoond eiland en probeert wanhopig te ontsnappen. Op een dag komt hij een mysterieuze schildpad tegen die zijn leven verandert.

The Red Turtle heeft geen dialoog, waardoor de expressie van de personages, de montage, en de muziek een belangrijke rol spelen. De film werd geregisseerd door de Nederlandse animator, filmregisseur en illustrator Michael Dudok de Wit. Hij won in 2001 een Oscar voor Beste Korte Animatiefilm met Father and DaughterThe Red Turtle is zijn eerste lange animatiefilm en heeft op Cannes de juryprijs gewonnen in de categorie Un Certain Regard. De film werd geproduceerd door de legendarische Japanse Studio Ghibli, bekend van The Grave of the Fireflies en The Tale of the Princess Kaguya.

Na afloop gaat Ruben Jacobs in gesprek met filosoof Pieter Lemmens (Radboud Universiteit) over de relatie van de mens tot de aarde. Wat betekent het om in het Anthropoceen te leven en bestaat ‘natuur’ nog wel? Voordat The Red Turtle wordt ingestart, vertoont The Big Draw in samenwerking met Kloosterkino een korte klimaatfilm.

OVER WARMING UP: NIMMA AAN ZEE
Nijmegen is Warming Up! Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Op zondag 13 september vindt de eerste editie van het kunst- & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan Zee plaats in en om LUX. Dit eendaagse festival – onderdeel van de landelijke organisatie Warming Up – staat in het teken van klimaatverandering en –adaptatie met o.a. toegankelijke workshops, bijzondere films en diepgaande gesprekken en gaan in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers. Lees hier meer

Warming Up: Nimma aan zee wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Gemeente Nijmegen, Duurzaamheidscafé, Radboud Green Office, Architectuurcentrum Nijmegen, Rooftop Revolution, Steenbreek Nijmegen, The Big Draw en Besiendershuis Nijmegen. Het landelijke project wordt georganiseerd vanuit Stichting Impact Makers.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?