sluit

Film & Gesprek – This Changes Everything

Nimma aan zee

Een wanhopige ijsbeer of smeltende ijskap zal mensen niet in beweging brengen, denkt journalist/activist Naomi Klein (No Logo, The Shock Doctrine), en dat is duidelijk wel haar doel. We kijken deze middag de film This Changes Everything en gaan na afloop  in gesprek met een gedragspsycholoog over hoe we het gedrag van mensen kunnen veranderen ten goede van het klimaat.

In de op haar gelijknamige bestseller geïnspireerde en door echtgenoot Avi Lewis geregisseerde film This Changes Everything slaat ze dan ook een andere toon aan. De klimaatcrisis biedt kansen om ons verwerpelijke economische systeem op de schop te gooien; minder focus op groei en gewin, meer oog voor menselijke waarden en de natuur.

Klein slaat in deze documentaire dus een andere toon aan. Ze doet dat in de voice-over en onderbouwt haar verhaal met portretten van enkele gemeenschappen die in de frontlinie van de klimaatcrisis staan. We zien groepen die zich verzetten tegen grote, vervuilende projecten als goudmijnen (Griekenland), teerzandwinning (Canada) of kolencentrales (India). De rust van de bedreigde natuur en leefomgeving worden mooi en met aandacht in beeld gebracht, net als de sterke emoties die bij de betrokkenen leven. Al deze mensen geloven in een betere wereld en bestrijden – soms met succes – de politieke overtuiging dat alles moet wijken voor economische belangen. Verzet waar Klein in deze film ook heel duidelijk toe oproept.

Na afloop gaat gespreksleider Marcel Wortel in gesprek met Rob Holland, hoogleraar Sociale en Cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit, over het teweegbrengen van gedragsverandering en hoe we dit kunnen gebruiken om het klimaat te redden. Voordat This Changes Everything wordt ingestart, vertoont The Big Draw in samenwerking met Kloosterkino een korte klimaatfilm.

OVER WARMING UP: NIMMA AAN ZEE
Nijmegen is Warming Up! Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Op zondag 13 september vindt de eerste editie van het kunst- & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan Zee plaats in en om LUX. Dit eendaagse festival – onderdeel van de landelijke organisatie Warming Up – staat in het teken van klimaatverandering en –adaptatie met o.a. toegankelijke workshops, bijzondere films en diepgaande gesprekken en gaan in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers. Lees hier meer

Warming Up: Nimma aan zee wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Gemeente Nijmegen, Duurzaamheidscafé, Radboud Green Office, Architectuurcentrum Nijmegen, Rooftop Revolution, Steenbreek Nijmegen, The Big Draw en Besiendershuis Nijmegen. Het landelijke project wordt georganiseerd vanuit Stichting Impact Makers.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?