sluit

Film & Gesprek: White balls on walls Laatste kaarten

Naar een inclusievere cultuursector

Kunst en cultuur is voor iedereen. Maar is dat ook zo? Hoe inclusief in is de cultuur sector in Arnhem en Nijmegen nou écht? Ook wij stellen onszelf die vraag. Daarom gaan we graag met elkaar, de cultuur sector en het Nijmeegse publiek in gesprek tijdens een interactief programma op donderdag 2 maart. Samen onderzoeken we hoe we ervoor staan op het gebied van diversiteit & inclusie.

Het vertrekpunt is de spraakmakende, onthullende en ongemakkelijke IDFA documentaire White Balls on Walls, die dan eenmalig in LUX te zien is. De Cultuurshifters faciliteren het gesprek en zal de zaal uitdagen om te kijken waar het schuurt en kraakt in de organisatie als het gaat om diversiteit & inclusie.

WHITE BALLS ON WALLS

De documentaire White Balls on Walls vond zijn debuut op IDFA 2022. Het Stedelijk Museum wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar. White Balls on Walls toont van binnenuit hoe het museumteam dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaat op de werkvloer en binnen de kunstcollectie.

Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt? White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

 

HET GESPREK

Het gesprek wordt gefaciliteerd Shayne en Kim van De Cultuurshifters. De Cultuurshifters is een initiatief van Kim Tawjoeram (Dynamic Arts) en organisatiecoach Shayne McCreadie. Zij begeleiden, trainen en geven workshops aan organisaties die aan de slag willen met diversiteit en inclusie.

Het programma is interessant voor iedereen die in de cultuursector werkzaam is, met diversiteit en inclusie bezig is of zich betrokken voelt tot het onderwerp.

 

Dit programma is in samenwerking met de Cultuur Academy tot stand gekomen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?