sluit

Filosofie van het kwaad

Radboud Reflects

Van Satan en Himmler tot kindermoord en marteling, het kwaad kent vele uitingen. Maar, wat is het kwaad precies? Schuilt het kwaad in personen of ligt het buiten onszelf? En hoe is ons denken over het kwaad veranderd? Kom en denk mee met filosoof Thomas Nys over boosaardigheid, immoraliteit, en de betekenis van het kwaad.

MORELE HORROR
Vaak wordt de term “het kwaad” gebruikt om het ergst mogelijk denkbare te omschrijven. Verkrachting, genocide en marteling worden vaak als morele horror gezien; als het ultieme kwaad. Echter, wat het kwaad precies is, is niet eenduidig. Wat maakt iets of iemand kwaadaardig? Ligt het kwaad buiten onszelf, in de persoon, of in de handeling? En in hoeverre verschilt het kwaad van ‘slechtheid’ of ‘verkeerd handelen’?

HET SLECHTE EN HET KWADE
Is het kwaad simpelweg de afwezigheid van het goede? Bestaan er verschillende soorten kwaad? Op welke manier heeft ons denken over het kwaad door de eeuwen heen vorm gekregen? Filosoof Thomas Nys neemt ons mee door de geschiedenis. Aan de hand van denkers als Aristoteles, Kant en Arendt laat hij zien hoe onze ideeën over immoraliteit, slechtheid en het kwaad veranderd zijn.

NOODZAKELIJK KWAAD
Na zijn lezing gaat Thomas Nys in gesprek over het belang van het kwaad. Kunnen we ons het kwaad voorstellen? Hebben we het überhaupt nodig om afschrikwekkend gedrag te duiden? Of is een idee van het kwaad juist noodzakelijk om uiteindelijk het goede te kunnen doen?

OVER DE SPREKER
Thomas Nys is filosoof en universitair docent Ethiek bij de Philosophy & Public Affairs Group van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij promoveerde in Leuven op de betekenis en waarde van autonomie. In zijn huidige onderzoek richt hij zich op (her)evaluering van politieke, morele en ethische concepten in de context van maatschappelijke problemen. In 2019 verscheen onder zijn redactie The Routledge Handbook of the Philosophy of Evil.

DEELNAME
Deze lezing kun je of fysiek of online via een livestream bijwonen.

LIVESTREAM
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, de link naar het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

DEELNAME IN DE ZAAL
Deelnemen in de zaal kan veilig. Wij volgen het coronaprotocol van LUX. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. Inschrijven voor deelname in de zaal kan binnenkort.