sluit

Gek van Kunst

Een avond over inclusieve kunst

Je moet een beetje gek zijn om iets geniaals te kunnen bedenken. Dat geldt zeker in de kunsten. De lijn tussen genialiteit en gekte is erg vaag en er zijn genoeg fantastische kunstenaars aan te dragen die (al dan niet bewust) op deze lijn balanceren.

We gaan in gesprek over kunst en psychische diversiteit. Hoe verhoudt gekte en genialiteit zich in kunst? Hoe kunnen we kunst zo inclusief mogelijk beschouwen en welke rol speelt kunst in het persoonlijk herstelproces van de kunstenaar.

EXPOSITIE ‘ GEK VAN KUNST’
Vanaf 27 maart tot 26 april 2020 staat de expositie ‘ Gek van Kunst’ in de Marienburgkapel. Hierin staan 37 kunstenaars met een psychische diversiteit in de schijnwerpers.
Ruim 100 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid uit Nijmegen en omgeving ontvingen in 2018 een uitnodiging om werk aan te leveren. De kunstcommissie selecteerde op basis van een aantal criteria ruim 80 werken van 37 kunstenaars. Kwaliteit staat voorop. Het werk is heel divers. Van schilderkunst, (pen)tekeningen en gravures tot foto’s, computerkunst en ruimtelijke objecten. Wat alle werken gemeen hebben, is dat ze ontstaan zijn uit een behoefte tot creëren. Deze behoefte is universeel en verbindt, dat maakt kunst zo inclusief.

OVER DE SPREKERS
Voor deze avond toveren we onze zaal om tot een pop up expositieruimte.
Kunsthistoricus aan de Radboud Universiteit Clim Wijnands neemt ons mee op een mini college langs kunst en psychiatrie door de eeuwen heen. Zo dacht men in de oudheid dat artistieke inspiratie ‘goddelijke waanzin’ was, zag men in de Renaissance een direct verband tussen ‘melancholie’ (depressie) en genialiteit en is men in de 20e eeuw excentrieke kunstenaars als krankzinnig gaan zien.

Vervolgens gaan we in gesprek over psychiatrie, kunst en stigma’s met psychiater Anne Speckens van de Radboud Universiteit, Esther Vossen (curator van Het Vijfde Seizoen, een kunstenaarsresidentie in het Kings County Hospital in New York) en een ervaringsdeskundige kunstenaar.

Tot slot beschouwen we interactief het werk ‘De Nijmeegse nachtwacht ’van bekende Nijmeegse kunstenaars. Deze nachtwacht is opgebouwd uit een herinterpretatie van kleine delen van het schilderij, vormgegeven door hedendaagse kunstenaars (met en zonder psychische diversiteit). Door dit werk opnieuw te beschouwen, kunnen we ingaan op de vraag of psychische diversiteit terug te zien is in een kunstwerk.
Middels de in het MoMa (New York) ontwikkelde methode Visual Thinking Strategies en Art based learning beschouwen we dit werk.

De avond wordt samengevat in een kunstzinnig resumé door een van de kunstenaars van ‘Gek van Kunst’. Zo maken we psychisch lijden voelbaar en vooroordelen bespreekbaar.

Dit is een programma van LUX en Gek van Kunst

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden