sluit

Gelukkig Wonen = met z’n allen

Persoonlijk contact met mensen maakt gelukkig. Niet gek dus dat veel mensen voor collectieve woonvormen kiezen. Wat is de meerwaarde van collectief wonen of co-living? Vanavond onderzoeken we de relatie tussen geluk en collectief wonen en maken kennis met nieuwe initiatieven.

SAMEN GELUKKIG
In Berlijn zijn Baugruppen populair, in Londen zoeken urban nomads elkaar op in The Collective en in Amsterdam delen studenten een gemeenschappelijk tuin, wasserette en sportveld in de Ravel Residence. Ook Nijmegen kent met De Refter, Iewan en de Stadsnomaden levendige communities. Samen wonen in de stad is een antwoord op ruimtegebrek, betaalbaarheid, eenzaamheid en anonimiteit. Daarnaast vormen collectieve woonvormen een mooi alternatief voor mensen die duurzamer willen leven en meer willen delen. Maar worden we ook gelukkiger van wonen in een community?

Architect en stedenbouwkundige Peggy Totté, vertelt vanavond over haar bewonersonderzoek onder wooncollectieven in samenwerking met stadsantropologe Ruth Soenen. Wilbert de Haan (Nexit architecten) geeft inzicht in zijn rol als architect aan de hand van het net opgeleverde Nijmeegse CPO-project ‘De Getijden’. Mare Nynke Zijlstra en Hanneke Beld zijn initiatiefnemers van Iewan, de eerste strowijk van Nederland. Zij vertellen waarom ze dit project op zich namen. Tenslotte is het woord aan de Nijmeegse Stadsnomaden Tim Simons en Max Receveur. Waarom maakt samen leven gelukkig, ook als je trailer in de blubber staat en je even zonder stroom zit?

Singer-songwriter Collin Hoeve vat de avond muzikaal samen en natuurlijk horen we graag hoe jij denkt over wonen met z’n allen!

GELUKKIG WONEN =
Welke rol speelt de factor geluk bij het ontwerp van woningen, wijken en steden in onze tijd? In de driedelige serie Gelukkig Wonen = onderzoeken ACN en LUX de relatie tussen geluk en leefomgeving. We sluiten het drieluik af met een terugblik en antwoord op de vraag waarom samen wonen gelukkig maakt.

Gelukkig wonen = is een serie van Architectuurcentrum Nijmegen en LUX en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden