sluit

Gelukkig wonen = samen stadmaken Laatste kaarten

De gelukkigste mens is misschien wel de scheppende mens; de mens die zelf bepaalt hoe zijn woonomgeving eruit ziet. Toch hebben we vaak maar weinig invloed op de inrichting van onze stad. Deze avond onderzoeken we de relatie tussen geluk en zeggenschap over onze stad.

Worden we gelukkig van het zelf inrichten van onze leefomgeving? En hoeveel ruimte krijgen we daarvoor in onze aangeharkte steden? Van buurmoestuin, pop-up-terras tot culturele broedplaats: hoe doe je dat eigenlijk: samen stadmaken?

GELUKKIGE STADMAKERS
Gastspreker en geluksexpert Roos Dohmen is gedragspsycholoog bij Happiness Lab. Ze onderzoekt geluk en brengt deze onderzoeken graag in begrijpelijke taal over aan anderen. Deze avond licht ze toe waar een stad aan moet voldoen om gelukkige bewoners te faciliteren en geeft ze antwoord op de vraag: wat is geluk eigenlijk? Aansluitend gaat Zef Hemel, bijzonder hoogleraar Grootstedelijke vraagstukken aan de UvA, in op de wijze waarop we onze steden ontwikkelen en inrichten: met veel controle en weinig ruimte voor toeval. Hoe krijgen bewoners weer verbeeldingskracht en zin om de stad naar hun eigen hand te zetten?

Nijmeegse Stadmakers presenteren ten slotte hun plannen voor o.a. De Vasim en het Stationsgebied. Inspirerende verhalen over het reclaimen van de openbare ruimte en meer experiment om van Nijmegen een (nog) gelukkiger stad te maken. Ben jij zo’n gelukkige bewoner, kunstenaar, ontwerper, architect of activist die Nijmegen mooier, socialer of beter wil maken? En heb je een goed plan dat je wil delen met de stad? Meld je dan hier aan en misschien ben jij wel één van de stadmakers die deze avond hun idee uit de doeken doen!

GELUKKIG WONEN =
Welke rol speelt de factor geluk bij het ontwerp van woningen, wijken en steden in onze tijd? Vaak genoeg denken we na over wat de politiek of maatschappelijke instellingen betekenen voor ons geluk, maar staan we wel eens stil bij de invloed die de inrichting van onze stad hierop heeft? In de driedelige serie Gelukkig Wonen = onderzoeken Architectuurcentrum Nijmegen en LUX de relatie tussen geluk en leefomgeving.

Gelukkig wonen = is een serie van Architectuurcentrum Nijmegen en LUX en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

 

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden