sluit

Girl

Film & Gesprek over hoe het is om transgender te zijn

Hoe is het om transgender te zijn? Wat betekent het wanneer de ervaring van lichaam en geest als dag en nacht van elkaar verschillen? We bekijken de indringende film Girl en gaan daarna met elkaar in gesprek.

Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, die ervan droomt om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren in een jongenslichaam. Dicht op de huid gefilmd toont de film haar gedrevenheid en worstelingen. Girl werd al beloond met meerdere prijzen, waaronder de Camera d’Or en de Queer Palm. Op de vooravond van de Coming Out Day vertonen we in LUX een voorpremière van deze indrukwekkende film.

GESPREK
Na afloop van de film gaan we het gesprek aan met verschillende ervaringsdeskundigen. De eerste spreker is Jip Kok. Hij zal uit eigen ervaring spreken over hoe het is om aan het begin van het transitieproces te staan. Daarna komt Youri Blok aan het woord. Als oprichter van Transpectrum begeleidt hij mensen die worstelen met hun genderidentiteit. Ten slotte kijken we met Berit Hooghoudt mee vanuit het ouderperspectief. Hoe ga je als ouder om met een kind die zich niet fijn voelt in haar eigen lichaam?

QTOPIA
Deze avond is onderdeel van het gloednieuwe Queer Art festival Qtopia, dat van 29 september t/m 14 oktober van start gaat in Nijmegen. Gedurende twee weken zullen op verschillende locaties in de stad tentoonstellingen, performances, feesten en andere evenementen worden georganiseerd. In deze eerste editie komen voornamelijk de thema’s seksualiteit en gender aan bod.

Dit programma is een samenwerking van LUX, Gemeente Nijmegen, GGD Gelderland-Zuid, SchoolsOUT en Transgendergroep Nijmegen.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?