sluit

Havenstad Nimma

Nimma aan zee

Tijdens Havenstad Nimma – gemaakt in samenwerking met Waterschap Rivierenland – kijken we samen hoe ons leven eruit ziet als Nijmegen aan zee ligt. Wordt Nijmegen de nieuwe havenpoort van Europa? Wat betekent dat voor de stadsinrichting? En verandert onze Nijmeegse cultuur als we een rauwe havenstad zijn? Onder leiding van cultuursocioloog Ruben Jacobs praten we met experts over deze vragen.

Hoe ziet de plattegrond van Nijmegen eruit wanneer we aan zee liggen? Samen met dijkgraaf en hoogleraar Co Verdaas, projectmanager Waalfront Nijmegen en Stad Tiel JaapJan Zeeberg en haven expert Maurice Jansen, denken we na over de impact van het stijgende water op onze stad: geografisch, planologisch en sociologisch. Wat zijn onze opties als havenstad? En wat zijn de consequenties van de keuzes die we in de zaal maken? Aan de hand van het gesprek tekent een kunstenaar ter plekke een nieuwe stadsplattegrond. Zo ontwerpen we samen onze havenstad Nimma. Is dit het toekomstscenario wat we willen?

OVER DE SPREKERS
Gespreksleider Ruben Jacobs is schrijver, spreker en docent aan de HKU. In zijn lessen, artikelen en boeken agendeert hij het complexe vraagstuk ‘klimaatverandering’. Hierbij vraagt hij zich af welke rol kunst hierbij kan spelen.

Co Verdaas werkt al ruim twintig jaar op het snijvlak van ruimtelijke ontwikkeling, wetenschap en bestuur. Zo was Verdaas onder andere werkzaam bij de Universiteit van Wageningen, gemeente Zwolle, woningcorporatie SWZ, lid van de Tweede Kamer, gedeputeerde van de provincie Gelderland en korte tijd staatsecretaris Economische Zaken in kabinet-Rutte II. Momenteel is hij naast dijkgraaf bij Waterschap Rivierenland, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.

JaapJan Zeeberg is als projectmanager voor de stedelijke waterveiligheidsprojecten Waalfront Nijmegen en Stad Tiel betrokken bij de dagelijkse voorbereiding die Nederland doet om de effecten van klimaatverandering het hoofd te bieden. Als fysisch geograaf kijkt hij naar de ‘menselijke maat.’ Wat kunnen we doen en wat moeten we doen binnen de historische en bestuurlijke kaders die er zijn? Zeeberg publiceerde daarnaast over poolonderzoek en beheer van mariene biodiversiteit.

Maurice Jansen is expert op het gebied van inclusieve havenontwikkeling. Als onderzoeker is hij verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en werkt hij samen aan het onderzoeksprogramma Port City Futures. Hij beschouwt havensteden als een van de meest complexe leefomgevingen op aarde, die door bevolkingsgroei, eenzijdige welvaart en schaarste aan ruimte onder druk staan. Hij pleit voor een ecosysteem benadering, waar een havenstad kan floreren als belanghebbenden met elkaar de weerbarstige vraagstukken weten op te lossen.

Baukje de Haas is kunstenares en tekent live mee met dit programma. Ze geeft beeld aan onze input, in haar losse, speelse en heldere handschrift.

OVER WARMING UP: NIMMA AAN ZEE
Nijmegen is Warming Up! Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Op zondag 13 september vindt de eerste editie van het kunst- & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan Zee plaats in en om LUX. Dit eendaagse festival – onderdeel van de landelijke organisatie Warming Up – staat in het teken van klimaatverandering en –adaptatie met o.a. toegankelijke workshops, bijzondere films en diepgaande gesprekken en gaan in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers. Lees hier meer

Warming Up: Nimma aan zee wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Gemeente Nijmegen, Duurzaamheidscafé, Radboud Green Office, Architectuurcentrum Nijmegen, Rooftop Revolution, Steenbreek Nijmegen, The Big Draw en Besiendershuis Nijmegen. Het landelijke project wordt georganiseerd vanuit Stichting Impact Makers.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?