sluit

Hebzucht. Een filosofische geschiedenis

Lezing door filosoof Jeroen Linssen
Radboud Reflects

Hebzucht. Waarom willen we altijd meer, maar veroordelen we tegelijkertijd onze hebzucht? Filosoof Jeroen Linssen dook in de filosofische geschiedenis van hebzucht en beschreef de twee gezichten van onze inhaligheid.

Is hebzucht destructief, kwaadaardig en gevaarlijk of is het juist constructief, goedaardig en nuttig? Denk verder over de wortels van onze inhaligheid.

ZIEKTE EN MEDICIJN
Hebzucht werd eeuwenlang afgewezen als een hoofdzonde. Pas vanaf de zeventiende eeuw wordt het gezien als iets dat ook tot weldaden kan leiden. Jeroen Linssen vertelt hoe het kan dat ons beeld van hebzucht zo veranderd is en inmiddels diep in ons handelen is geworteld. Alom werd ‘het grote graaien’ bijvoorbeeld gezien als de oorzaak van de afgelopen economische crisis. Tegelijk moest een oproep van premier Mark Rutte om meer te gaan consumeren ertoe leiden dat onze kwakkelende economie er weer bovenop kon komen. In plaats van de hand op de knip te houden moesten we massaal nieuwe auto’s en huizen gaan kopen. Hebzucht was de oorzaak van de ziekte, maar ook het medicijn.

AANSTICHTER OF AANJAGER
Na zijn lezing gaat Linssen in gesprek met filosoof Lisa Doeland over de vraag of hebzucht onoverkomelijk is. In hoeverre zijn we van nature hebzuchtig? Wat is de relatie tussen hebzucht en ons neoliberale systeem? Is kapitalisme de oorzaak van onze inhaligheid of slechts de aanleiding? En als het slechts de aanleiding is, is het verafschuwen van hebzucht dan niet stiekem een vorm van verkapte jaloezie?

OVER DE SPREKER
Jeroen Linssen is filosoof en docent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit. Begin 2019 verschijnt zijn boek Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU, Alumni Benefits Card-houders € 5,00 | Studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees gratis.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden