sluit

Het Dilemma – Moet ik vaccineren? Laatste kaarten

Debat

Moet je je kinderen laten vaccineren? Steeds meer mensen kiezen ervoor om dit niet te doen. Maar niet-vaccineren brengt grote risico’s met zich mee: voor je eigen kind én voor die van anderen. Weegt de volksgezondheid zwaarder dan onze keuzevrijheid? Moet de overheid vaccineren verplichten?

Is er zoiets als een morele plicht tot vaccineren? Samen met rechtsfilosoof Roland Pierik gaan we in gesprek en onderzoeken we of je moet vaccineren.

INFECTIEGEVAAR
Er gaan verhalen rond over allerlei ziektes en aandoeningen die kinderen krijgen door vaccinaties. Vaccinatie zou bijvoorbeeld leiden tot autisme. Een wetenschappelijke onderbouwing hiervoor ontbreekt, maar toch kiezen anti-vaxxers ervoor om hun kinderen niet te vaccineren. Die keuze blijft niet zonder gevolgen. Nu nog maar 95% van de Nederlandse bevolking is ingeënt groeit het risico op grotere epidemieën. Dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en jonge kinderen.

ALGEMEEN BELANG
Als gevolg van de opleving van kinderziektes als de mazelen komt de volksgezondheid onder druk te staan. Onlangs kondigden verschillende kinderdagverblijven aan geen kinderen meer toe te laten die niet ingeënt zijn. Op deze manier willen ze kinderen onder de 14 maanden, die nog niet gevaccineerd zijn, beschermen. Weegt hier het algemeen belang zwaarder dan de individuele keuze? Is het een morele plicht om je kind in te enten om zo ook andere kinderen te beschermen? Mag een kinderdagverblijf of overheid van je eisen dat je meedoet aan een vaccinatieprogramma?

Kortom: Moet je vaccineren? Over die vraag gaan we met alle deelnemers in gesprek. Roland Pierik ziet toe op onze vooronderstellingen en waarden in het gesprek.

DE PROGRAMMAREEKS ‘HET DILEMMA’
Het Dilemma is een programmareeks van Radboud Reflects en LUX. Deze avonden draaien om een persoonlijk moreel dilemma. In een intieme setting verkennen we samen de vraag of je moet vaccineren. Niet de sprekers staan centraal, maar de deelnemers. Door onszelf en elkaar te bevragen, zoeken we samen naar afwegingen en antwoorden. Rechtsfilosoof Roland Pierik geeft het gesprek inhoudelijk focus en houdt ons scherp. Gespreksleiders Dave Willems en Anouta de Groot zorgen voor structuur en verdieping.

OVER DE SPREKERS
Roland Pierik is helaas verhinderd.

Helma Ruijs is infectiearts en werkzaam bij de GGD Gelderland-Zuid en bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). In 2012 promoveerde ze op een onderzoek bij het Radboudumc naar de overwegingen van orthodox christelijke ouders om hun kinderen al dan niet te laten vaccineren.

Tjidde Tempels is ethicus en politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de verantwoordelijkheid van bedrijven, overheden en burgers voor de publieke gezondheid.

Dave Willems is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Hij leidt regelmatig morele beraden binnen organisaties.

Anouta de Groot is filosoof. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects. Zij is regelmatig gespreksleider bij moreel beraden.

DEELNAME
Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders, Vrienden van LUX € 5,00 | Studenten en scholieren gratis

Dit is een programma van Radboud Reflects, Radboudumc en LUX

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden