sluit

Het Grote Straatberaad

Nimma aan zee

Het klimaat gaat ons allemaal aan, maar de politiek heeft vaak geen goede oplossingen en stelt niet de juiste vragen. Daarom organiseren we in samenwerking met landelijk platform Warming Up Het Grote Straatberaad.

Aanmelden is niet mogelijk via de website. Interesse? Mail ons! 

Op verschillende plekken in Nijmegen doen straten mee aan de Straatberaden. Interactieve volksvergaderingen over het klimaat met live-optredens, inspirerende hulplijnen en video’s. Dit interactieve programma is voor iedereen, of je nu veel weet over het klimaatvraagstuk of weinig, voor jong en oud, voor doeners en praters.

Het Grote Straatberaad is gericht op wijken en bewoners die nu nauwelijks onderdeel uitmaken van het gesprek over klimaatverandering. Dat gesprek is vooralsnog bijzonder exclusief. Veel Nederlanders hebben wat anders aan hun hoofd. Zorgen voor vandaag zijn belangrijker dan die van morgen. Dat is zeker zo, maar de beslissingen die nú in Den Haag of in gemeenteraden worden genomen, hebben invloed op het dagelijks leven voor de komende decennia. Daarbij kunnen de zorgen van nu – zoals een te hoge energierekening – telkens groter worden onder invloed van klimaatverandering. Niet alleen een bevoorrechte elite moet bepalen hoe we gaan verduurzamen, veel meer van ons moeten zich ermee gaan bemoeien.

Piepschuim – Onderdeel de Straatberaden

Het muzikale duo Piepschuim is van vele markten thuis. Ze zijn komisch, vertederend, toegankelijk en confronterend. Met deze liedjesmakers, Masters of ceremonie & Wereldverbeteraars staan we in meerdere Nijmeegse straten feestelijk en actief stil bij het klimaat. Dat belooft wonderlijke gedachtekronkels, geraffineerde muziek en aanstekelijk enthousiasme!

Onderdeel van het Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee

Dit programma is onderdeel van het Kunst voor klimaat festival 2021, waarbij LUX jong en oud publiek uitnodigt om via verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden rondom de klimaatuitdaging. Hiervoor zet LUX diverse kunstvormen in, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden. (Internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers en klimaatexperts komen van vrijdag 10 t/m zondag 12 september naar Nijmegen om met het publiek in gesprek te gaan. Bekijk het programma.

Over Warming Up

Warming Up is een initiatief om kunst en klimaat aan elkaar te verbinden. Cultuurpodia in heel Nederland zetten in de maanden september en oktober klimaat op het programma. De cultuursector bereikt jaarlijks 90% van alle Nederlanders. Het brengt mensen samen en weet als geen ander het publiek in het hart te raken met muziek, verhalen en beelden. En dat is nodig om mensen in beweging te brengen voor verandering. Cultuurpodia die meedoen zijn Lux Nijmegen, Tivoli Vredenburg, Museum de Lakenhal, Theater Rotterdam en we eindigen in Tolhuistuin.

Warming Up Festival presenteert van 20 t/m 24 oktober 2021 een festivalprogramma met live performances, films, installaties, workshops, expo’s, discussies en theater. We gaan in gesprek met kunstenaars, artiesten, politici, journalisten en ondernemers. Het volledige programma is binnenkort te vinden op www.warmingup.nl.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?