sluit

Het tributeband-dilemma: Over vooruit en achteruit in de pop

Creative Culture Talks

Wie vooruit wil komen moet achterom kijken. Dat weet ook de popmuziek. De bloeiende tributecultuur laat zien dat bands en publiek het popverleden tegenwoordig volop vieren.

Muzikanten die optreden met ‘A tribute to The Doors’ of ‘The Queen experience’ trekken volle zalen en bereiken een groter en ander publiek dan met hun eigen werk. Enerzijds wordt de popsector daar beter van: het tributewerk levert bands geld op, vergroot hun technische skills, ontwikkelt hun talent, verdiept de band met hun publiek en verfijnt hun historisch besef. Anderzijds: wat blijft er over van het nieuwe, authentieke en autonome in de pop als met het oude en afgeleide zoveel valt te winnen?

Op deze debatavond praten we over de manier waarop de popmuziek een productieve balans zoekt tussen heden en verleden, tussen innovatie en eerbetoon, en tussen vooruit en achteruit. Monumentenzorg is nodig in de pop, maar is vadermoord dat niet net zo goed?

We leggen dit dilemma voor aan Jan ’t Hoen, drummer en financier van revivalband Wild Romance (recent te zien in de docu Buying the Band), muzikant Rocco Ostermann (Donnerwetter), die met een Johnny Cash-tribute langs de zalen trekt, en muzikant Cas Hieltjes, die het succesvolle Go back to the zoo inruilde voor het veel obscuurdere St Tropez en die zo z’n eigen ideeën heeft over de tributecultuur.

Deze Creative Culture Talk is een co-productie van Algemene Cultuurwetenschappen en De Nieuwe Oost, en wordt verzorgd door ACW-alumnus en Nieuwe Oost-curator Rocco Hueting, toetsenist van de band De Staat. Hij reflecteert vanuit zijn eigen podiumervaring op wat de sprekers vertellen, voorziet hun ideeën van commentaar, en leidt, samen met universitair docent Helleke van den Braber, de avond in goede banen.

SPREKERS
Cas Hieltjes was zanger van Go Back To The Zoo. Nu gitarist van St. Tropez, master of arts en groot liefhebber van kunst en muziek.
Jan ’t Hoen is drummer en financier van de legendarische band The Wild Romance en hoofdpersoon van Buying the band, de cult-docu die in 2018 viral ging onder muzikanten.
Rocco Hueting is bandlid van De Staat en master of arts. Op verschillende niveaus geïnteresseerd in muziek en alles wat daarbij komt kijken.
Rocco Ostermann staat onder muzikanten bekend als geniaal gitarist. Hij is frontman van zijn groep Donnerwetter en schrijver van korte verhalen (‘De buitenstaander’, 2018).

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden