sluit

Hoe hoort hiphop? Sticks tussen straat en museum

Creative Culture Talk

Afgelopen maanden was in museum De Fundatie in Zwolle een opmerkelijke culturele cross- over te zien: rapper Sticks organiseerde er de tentoonstelling Onrust, een expositie die hiphopliefhebbers exclusieve toegang gaf tot zijn nieuwe muziek.

Daarmee plaatst hiphop-grootheid Sticks zijn werk – ontstaan op straat – in een heel nieuwe context. Hiphop in het museum: is dat een goed idee? Wat denkt Sticks te kunnen bieden aan De Fundatie, en wat komt hij er halen? Met de tentoonstelling tart hij als rap-icoon niet alleen de regels van de hiphop, maar ook de regels die bepalen wie wat kan tonen in het museum.

Met Sticks en Fundatie-directeur Ralph Keuning praten we over de heilige huisjes die Onrust omvergooit. Zo zorgde de prominente rol van sponsor Red Bull voor gefronste wenkbrauwen bij het vaste museumpubliek, riep directeur Ralph Keuning op zijn museum te zien als een plek ‘waar je gaat lopen matten’, en kondigde Sticks aan zijn muziek na afloop van de tentoonstelling radicaal te vernietigen. Hij gebruikt Onrust om de aandacht te vestigen op de culturele waarde van popmuziek, ook in tijden van vluchtige muziekconsumptie. Zo wil Sticks beleving terugbrengen in de popcultuur.

Deze Creative Culture Talk is een productie van de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen (Radboud Universiteit), en wordt verzorgd door ACW-alumnus Rocco Hueting, toetsenist van de band De Staat. Hij reflecteert vanuit zijn eigen podiumervaring op wat de sprekers vertellen, voorziet hun ideeën van commentaar, en leidt, samen met Radboud-docent Helleke van den Braber, de avond in goede banen.

SPREKERS
Sticks (Junte Uiterwijk)
is als Zwolse rapper een van de grondleggers van de Nederlandse hiphop zoals wij die vandaag de dag kennen. Zijn oeuvre is groot en geliefd.
Ralph Keuning is kunsthistoricus en sinds 2007 directeur van Museum De Fundatie. Onder zijn leiding steeg het bezoekersaantal van 15.000 naar meer dan 200.000 bezoekers per jaar.
Rocco Hueting is bandlid van De Staat en master of arts. Op verschillende niveaus geïnteresseerd in muziek en alles wat daarbij komt kijken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden