sluit

Hoe maakbaar wil je zijn?

Handvast Antropoceen

Hoe kunnen en willen we ons verhouden tot het tijdperk van klimaatverandering, gentechnologie, natuurvervaging en zelflerende computers? Denker des Vaderlands René ten Bos, techniek-filosoof Pieter Lemmens en auteur Thomas van Slobbe gaan samen met het publiek op zoek naar antwoorden. Aanleiding voor het debat is het boek ‘Handvest Antropoceen of de liefde van Toby Zonderveld’ (2017).

Het Antropoceen

We leven in een periode waarin de gevolgen van ons handelen op de planeet steeds zichtbaarder worden. Een nieuw tijdperk staat voor de deur: het Antropoceen. Deze tijd kenmerkt zich door de groei van innovatieve ontwikkelingen. Die groei zorgt voor ingrijpende veranderingen in ons bestaan en dagelijks leven op aarde. Technologische innovaties stellen ons in staat om onze eigen toekomst vorm te geven. Een maakbare toekomst dus. Maar hoe zien we die toekomst? En hoe verhouden wij ons tot het Antropoceen?

Een gebrek aan regie

Op 17 november 2017 presenteerde Thomas van Slobbe op de VN-klimaatconferentie in Bonn de eerste ontwerptekst voor het ‘Handvest Antropoceen’. Hierin roept hij op tot meer regie over de innovatieve ontwikkelingen die wij als mensheid doormaken. Zo stuiteren we van innovatie naar innovatie, maar ontbreekt er een visie waar we met deze innovaties naar toe willen. Het ‘Handvest Antropoceen’ dient als aanzet voor een discussie over hoe deze visie eruit zou kunnen zien. Wat voor houvast of welke kaders kunnen wij ons als mensheid stellen om de innovatieve ontwikkelingen in juiste banen te leiden? Deze avond denken we samen mee over deze vragen.

Over de sprekers

Thomas van Slobbe is één van de meest originele en invloedrijke denkers uit
de natuurbeweging. Als directeur van Stichting wAarde staat hij aan de basis van het
denken over ‘natuurvervaging’, op de drempel van de nieuwe tijd. Dagblad Trouw riep hem, in 2009, uit tot één van de 100 meest invloedrijke duurzame Nederlanders.

René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2017 is hij uitgeroepen tot denker-des-vaderlands voor een periode van 2 jaar. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert. Hij schreef o.a. over de verhouding tussen mens en dier, over de ecologische catastrofe die de mensheid heet.

Pieter Lemmens is docent bij de afdeling Philosophy and Science Studies aan de Radboud Universiteit. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan, die o.a. het antropoceen of ontwikkelingen rondom ‘techno-sferen’ bevragen.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden