sluit

Ik bewaar, dus ik ben

Film & gesprek 'Bewaren'
Film & Gesprek
Radboud Reflects

Sommige mensen bewaren alles, anderen leven het liefste met zo min mogelijk spullen. Welke plaats nemen spullen in, in je leven en onze maatschappij? Wanneer krijgt iets een persoonlijke lading en wordt het meer dan een nuttig ding? Bekijk de docu Bewaren en ga in gesprek met filosoof Lisa Doeland en hoogleraar Liedeke Plate over het nut van bewaren.

Spullen

Aan de spullen in de documentaire Bewaren kleven betekenisvolle herinneringen. Juist die herinneringen en verhalen nodigen volgens Lisa Doeland uit tot bewaren. Zo gooien we dingen ook minder snel weg. Maar in onze consumptiemaatschappij hebben we heel gemakkelijk toegang tot een oneindige stroom nieuwe spullen. Is dat misschien de reden waarom we ons niet meer zo makkelijk aan ze hechten en dus massaal ontspullen? Hoe verhouden wij onszelf tot onze persoonlijke eigendommen?

Identiteit en object

Juist deze toenemende massa aan spullen zorgt ervoor dat we onze verhouding tot onze eigendommen nodig moeten herzien, zo stelt ook Liedeke Plate. Want uit het zicht, betekent niet uit de wereld. Moeten we weer meer waarde gaan hechten aan onze bezittingen, in plaats van dingen weg te gooien uit antimaterialisme? Hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te bewaren? En hoe zetten we onszelf daartoe aan? Hoe veranderen we ons denken over objecten?

Misschien kunnen we wel iets opsteken van de oudere generaties uit de documentaire Bewaren. Van de Italiaan die zijn familiegeschiedenis bijhoudt in een enorm archief, of de oude vrouw wiens herinnering opleeft zodra ze een brief uit 1918 terugvindt in een van haar dozen. Wat leren deze mensen ons over het belang van bewaren?

Over Bewaren

Haar hele leven lang bewaart regisseuse Digna Sinke allerlei dingen, variërend van suikerzakjes en oude kranten tot al haar agenda’s vanaf 1964. In de documentaire Bewaren gaat ze op zoek naar de redenen waarom ze dat doet. Er is namelijk een tegenbeweging in gang gezet van mensen die bijna niets meer bewaren. In een minimalistisch leven in de 21e eeuw gaat het om ervaringen in plaats van herinneringen; digitale nomaden hebben immers alleen een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon nodig. Digna Sinke vraagt zich af of het echt bijna afgelopen is met de wereld zoals zij die gekend heeft, en of zij zich ook moet ontdoen van de ballast die haar verhindert in het nu te leven.

De avond

Gespreksleider Tjidde Tempels opent de avond waarna we samen naar de documentaire Bewaren kijken. Na afloop van de film gaat Tjidde samen met Lisa en Liedeke in op onze verhouding tot onze eigendommen. Waarom bewaren we? Beide sprekers nemen hiervoor een waardevol persoonlijk object mee. Wat betekent het object voor hun? En welke plaats nemen objecten in, in ons leven en onze samenleving?

Over de spreker

Lisa Doeland is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Daarnaast promoveert ze op een filosofie van het afval, waarbij ze tevens ingaat op onze verhouding tot onze spullen. Is die relatie door de jaren heen veranderd? Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze Onszelf voorbij; Kijken naar wat we liever niet zien.

Hoogleraar Cultuur en Inclusiviteit Liedeke Plate onderzoekt de relatie tussen literatuur, gender en cultureel geheugen. Onlangs verscheen de bundel Materializing Memory in Art and Popular Culture (Routledge, 2017), waarin ze samen met collega’s onderzoek doet naar de rol van dingen in herinneringspraktijken. Samen met cultuurwetenschapper László Munteán doceert ze aan de Radboud Universiteit de cursus ‘Things: Material Culture and the Politics of Identity’, een module die o.a. reflecteert op onze verhouding tot objecten en hoe deze bijdragen aan onze identiteitsvorming.

Deelname kost € 9,50 | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders, PV Radboud-leden en Vrienden van LUX € 7,-

Dit is een programma van Radboud Reflects en LUX.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden