In het hoofd van mijn zusje is een kwetsbaar portret over de zus van filmmaker Ingrid Kamerling die leed aan angsten en keuzestress en uiteindelijk op 24-jarige leeftijd een einde aan haar leven maakte.
Kamerling gaat op zoek naar het hoe en waarom van haar zelfdoding, en probeert door middel van familievideo’s, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden een beeld te krijgen van het leven van haar zus.
In het hoofd van mijn zusje gaat verder dan een persoonlijke verwerking van een familiedrama, en zet vraagtekens bij de constante roep om authenticiteit en zelfontplooiing in onze maakbare samenleving. De zelfdoding van Vivian past in de treurige ontwikkeling van het stijgend aantal zelfdodingen onder jonge mensen. In deze groep is zelfdoding doodsoorzaak nummer één.
De documentaire ging in première in de Gouden Kalf Competitie en won zowel de jury- als de publieksprijs op het Perugia Social Film Festival in Italië en de ‘Best Documentary award’ op het International Film Festival Delhi.
In het nagesprek praten we over de prestatiedruk bij jongeren en de gevolgen daarvan. Onder andere met Ingrid Kamerling (maker van de film), Quirijn Lokker (gespreksleider) en Kees Kampen (psychiater bij GGZ Oost Brabant).
Lees hier een interview van filmmaker Ingrid Kamerling door NRC.
Het filmgesprek In het hoofd van mijn zusje is deel twee van de filmgesprekken reeks ‘In gesprek over de psyche’. Het eerste deel is Life, Animated.