sluit

Instant Loneliness

LUX & Via Berlin presenteren: INSTANT LONELINESS
Festival
Instant Loneliness
livestream
LUX bij je thuis

Als samenleving zitten we op dit moment in de zwaarste eenzaamheidsbeproeving ooit. Daarom brengen we met de programmareeks ‘Instant Loneliness’ een ode aan de stilte, de eenzamen, de contemplatie en staan we stil bij het feit dat we allemaal samen, alleen zijn.

Met de programmareeks ‘Instant Loneliness’ pleiten we met workshops, gesprekken, theater, muziek en films voor de verdiepende kant van eenzaamheid. In maart 2021 trappen we deze programmareeks af met een reeks online-programma’s & -workshops en lanceren we een gloednieuwe podcast(serie) over eenzaamheid in Nijmegen. Verder hebben we, gedurende het jaar, diverse programma’s rondom dit thema en in het najaar zal de gelijknamige muziektheatervoorstelling van Via Berlin en Cello Octet Amsterdam in LUX te zien zijn.

Het online programma dat van zondag 14 maart t/m donderdag 18 maart 2021 plaatsvindt wordt eind februari op deze pagina bekend gemaakt.

Podcast van de Stad over eenzaamheid in Nijmegen

In deze tijden maken we massaal ommetjes. Ons dagelijks moment om hoofd, hart en lijf te luchten. Vaak lopen we alleen, maar tegelijkertijd zijn we enorm samen in deze situatie. Om aan dit gevoel van samen meer geluid te geven ontwikkelen we i.s.m. met Via Berlin en Radboud Universiteit een podcast(serie) over eenzaamheid in Nijmegen. In deze podcast hoor je verhalen, interviews en reflecties op deze eenzame periode van de inwoners van Nijmegen die de eenzaamheid uit de stad verklankt. We delen ze in een podcastserie om zo eenzaamheid bespreekbaar te maken. Om samen eenzaamheid te omarmen, het is een onderdeel van het leven. Je bent niet alleen. Deze podcast wordt een artistiek product vanuit de stad. Jij kunt bijdragen aan dit audiodocument waarin we deze unieke en vervreemdende tijd vastleggen (Hoe je jouw bijdrage kunt leveren aan deze podcast? Lees hier meer). Wie weet luisteren we dit over jaren nog eens terug en zeggen we; ‘Oja, zo voelde dat toen in die tijd’.

Deze podcast wordt in de week van zondag 14 maart t/m donderdag 18 maart 2021 gelanceerd. Deze podcast is een co-productie van LUX, Via Berlin en de Radboud Universiteit. 

Waarom programma’s over eenzaamheid?

Eenzaamheid is naast je eenzaam voelen ook alleen zijn. En alleen zijn is ook ontwikkeling. Eenzaamheid is zelfreflectie en noodzakelijk om het niet eenzaam zijn te leren waarderen. We zijn allen gedwongen in onszelf te keren: in onze eigen straten, huizen, levens en harten. Wat treffen we daar aan? Kunnen we nog alleen zijn?  Eenzaamheid wordt vooral gezien als een probleem in onze samenleving. En dat is logisch, want niemand mag alleen zijn of hoeft zich alleen te voelen. Daar zijn we met z’n allen zo bang voor geworden dat we dit gevoel het liefst buiten de deur houden. En het is ook waar, eenzaamheid kan een probleem zijn bij verschillende groepen: ouderen vergrijzen, middelbare scholieren zitten alleen maar op hun kamer en werkende ouders hebben het zo druk dat een sociaal leven er niet meer in zit. En hoewel dit zeker problemen zijn waar we als maatschappij wat mee moeten, pleiten we met de programmareeks ‘Instant Loneliness voor de verdiepende kant van eenzaamheid.

Samenwerkingspartners

De programmareeks ‘Instant Loneliness’ wordt georganiseerd door LUX en Via Berlin, in samenwerking met de Radboud Universiteit, Wintertuin, Stichting Homebass, RIBW en Cultuur op de Campus.

Muziektheater over eenzaamheid

Na het succes van Instant Happiness en Instant Love brengen Via Berlin, Cello Octet Amsterdam en Korzo met Instant Loneliness het slotdeel van een drieluik over verwoestende, door mensen opgetuigde ‘geluksindustrieën’. Instant Loneliness is een muzikale totaalervaring over eenzaamheid, met nieuwe composities van Kate Moore. Reis van een droomlandschap naar een intiem muzikaal levensconcert door acht cellisten, een danser en een actrice. Een totaalervaring die je van eenzaamheid naar verbinding brengt.

Deze muziektheatervoorstelling zal in het najaar van 2021 in LUX te zien zijn. 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?