sluit

Instant Loneliness

LUX & Via Berlin presenteren: INSTANT LONELINESS
Festival
Instant Loneliness
LUX bij je thuis

Als samenleving zitten we op dit moment in de zwaarste eenzaamheidsbeproeving ooit. Met de programmareeks ‘Instant Loneliness’ staan we stil bij het feit dat we allemaal samen, alleen zijn.

Met de programmareeks ‘Instant Loneliness’ pleiten we met workshops, gesprekken, theater, muziek, een podcast(serie) en films voor de verdiepende kant van eenzaamheid. Van zondag 14 t/m zaterdag 20 maart 2021 vindt de kick-off plaats in de vorm van een reeks online-programma’s & -workshops en lanceren we een gloednieuwe podcast(serie) over eenzaamheid in Nijmegen. Verder zal dit thema gedurende het jaar door ons programma worden verweven en komen er nog diverse programma’s aan – hopelijk ook live, als we weer bezoekers mogen ontvangen. In het najaar zal de gelijknamige muziektheatervoorstelling van Via Berlin en Cello Octet Amsterdam in LUX te zien zijn en organiseren we opnieuw een themaweek rondom eenzaamheid.

De programmareeks ‘Instant Loneliness’ wordt georganiseerd door LUX en Via Berlin, in samenwerking met de Radboud Universiteit,  De Nieuwe Oost | Wintertuin, RIBW Nijmegen & Rivierenland en Cultuur op de Campus.

Programma Instant Loneliness

ONLINE WORKSHOP SPOKEN WORD
o.l.v. Dagmar Slagmolen (via Berlin) en Najiba Abdellaoui (voormalig Nederlands Kampioen Poetry Slam)
ZO 14 MRT, 14.00 – 16.30 uur
DI 23 MRT, 19.00 – 21.30 uur (NL) voor studenten en docenten van de Radboud Universiteit (via Cultuur op de Campus)
DI 30 MRT, 19.00 – 21.30 uur (ENG) voor studenten en docenten van de Radboud Universiteit (via Cultuur op de Campus)

ONLINE GESPREK OVER EENZAAMHEID & SOCIAL MEDIA
met sportinfluencer Lisa Enderink (@leefzmetlisa)
WO 17 MRT, 20.00 uur gratis
Kijk mee via Vimeo
Kijk mee via onze Facebookpagina
lees meer

SWEAT
eigentijdse film over intimiteit en eenzaamheid in de tijd van sociale media
van de Zweedse regisseur Magnus von Horn
WO 17 MRT, hele dag exclusief te zien via ons kanaal op online filmplatform Picl
ZA 20 & ZO 21 MRT, landelijke exclusieve voorpremiere via online filmplatform Picl
lees meer

BRIEFWISSELINGSPROJECT +  3 X TELEFONISCH SPREEKUUR
met schrijver Marjolein Visser
lees meer

INSPIRATIEGESPREKKEN OVER EENZAAMHEID EN GELUK
met wetenschappers Damiaan Denys, Anja Machielse en Dirk de Wachter
(gratis) lees meer

ONLINE FILMCOLLEGE – EENZAAMHEID IN FILM
door filmdocent Constant Hoogenbosch
ZA 20 MRT, 14.00 – 16.00 uur koop kaarten

LANCERING PODCAST VAN DE STAD
Meer informatie volgt
MA 22 MRT

VIA BERLIN, CELLO OCTET AMSTERDAM & KORZO – INSTANT LONELINESS
Muzikale totaalervaring (muziektheater) over eenzaamheid
november 2021

Waarom programma’s over eenzaamheid?

Als samenleving zitten we inmiddels al een jaar in de zwaarste eenzaamheidsbeproeving ooit. De wereld staat op z’n kop. We zijn allen gedwongen in onszelf te keren: in onze eigen straten, huizen, levens en harten. Wat treffen we daar aan? Kunnen we nog alleen zijn? Waar de een tegen de muren aanvliegt, laveert de ander in een heerlijk tijdloos universum zonder druk. Deze tijd geeft een extra lading aan dit toch al bijzondere project.

Eenzaamheid is naast je eenzaam voelen ook alleen zijn. En alleen zijn is ook ontwikkeling. Eenzaamheid is zelfreflectie en noodzakelijk om het niet eenzaam zijn te leren waarderen. Eenzaamheid wordt vooral gezien als een probleem in onze samenleving. En dat is logisch, want niemand mag alleen zijn of hoeft zich alleen te voelen. Daar zijn we met z’n allen zo bang voor geworden dat we dit gevoel het liefst buiten de deur houden. En het is ook waar, eenzaamheid kan een probleem zijn bij verschillende groepen: ouderen vergrijzen, middelbare scholieren zitten alleen maar op hun kamer en werkende ouders hebben het zo druk dat een sociaal leven er niet meer in zit. En hoewel dit zeker problemen zijn waar we als maatschappij iets mee moeten, pleiten we met de programmareeks ‘Instant Loneliness voor de verdiepende kant van eenzaamheid.

Podcast van de Stad over eenzaamheid in Nijmegen

In deze tijden maken we massaal ommetjes. Ons dagelijks moment om hoofd, hart en lijf te luchten. Vaak lopen we alleen, maar tegelijkertijd zijn we enorm samen in deze situatie. Om aan dit gevoel van samen meer geluid te geven ontwikkelen we i.s.m. met Via Berlin en Radboud Universiteit een podcast(serie) over eenzaamheid in Nijmegen. In deze podcast hoor je verhalen, interviews en reflecties op deze eenzame periode van de inwoners van Nijmegen die de eenzaamheid uit de stad verklankt. We delen ze in een podcastserie om zo eenzaamheid bespreekbaar te maken. Om samen eenzaamheid te omarmen, het is een onderdeel van het leven. Je bent niet alleen. Deze podcast wordt een artistiek product vanuit de stad. Jij kunt bijdragen aan dit audiodocument waarin we deze unieke en vervreemdende tijd vastleggen (Hoe je jouw bijdrage kunt leveren aan deze podcast? Lees hier meer). Wie weet luisteren we dit over jaren nog eens terug en zeggen we; ‘Oja, zo voelde dat toen in die tijd’.

Deze podcast is een co-productie van LUX, Via Berlin, Radboud Universiteit en Cultuur op de Campus. 

Briefwisselingsproject – Schrijven in tijden van eenzaamheid

Met het Briefwisselingsproject willen we verbinding tot stand te brengen. Door het coronavirus zitten we allemaal binnen, verplaatsen we ons alleen nog maar van bank naar bed en vice versa. Bij hoge uitzondering komen we buiten. Het lijkt alsof we stilstaan. Maar het feit dat wij als mensen binnen blijven, betekent niet dat er geen beweging meer is. Juist als we vanuit ons raam naar de straten, de parken, de stegen kijken, ontvouwt de beweging zich voor onze ogen. Met een schrijfopdracht, geformuleerd door schrijver Koen Frijns, word je geprikkeld om te delen wat je ziet, voelt en ervaart. Als je jouw ervaringen verwerkt in een brief en die met ons deelt, dan zorgen wij ervoor dat het bij een andere briefschrijver terecht komt. Tijdens de kick-off week in maart organiseren we diverse spreekuren om vragen van briefschrijvers te beantwoorden. Lees hier meer & doe mee

Dit briefwisselingsproject is een co-productie van De Nieuwe Oost | Wintertuin & LUX als onderdeel van de programmareeks ‘Instant Lonelienss’. 

Inspiratiegesprekken over eenzaamheid en geluk

Met de Instant Loneliness Talks kun je je laten inspireren door vanuit verschillende perspectieven naar eenzaamheid te kijken. Wetenschappers Damiaan Denys, Anja Machielse en Dirk de Wachter maken in hun Instant Loneliness Talk eenzaamheid bespreekbaar. Deze inspiratiegesprekken worden je gratis aangeboden door Via Berlin en LUX. lees hier meer

Muziektheater over eenzaamheid

Na het succes van Instant Happiness en Instant Love brengen Via Berlin, Cello Octet Amsterdam en Korzo met Instant Loneliness het slotdeel van een drieluik over verwoestende, door mensen opgetuigde ‘geluksindustrieën’. Instant Loneliness is een muzikale totaalervaring over eenzaamheid, met nieuwe composities van Kate Moore. Reis van een droomlandschap naar een intiem muzikaal levensconcert door acht cellisten, een danser en een actrice. Een totaalervaring die je van eenzaamheid naar verbinding brengt.

Deze muziektheatervoorstelling zal in het najaar van 2021 in LUX te zien zijn. 

113 Zelfmoordpreventie

Eenzaamheid is relevanter dan ooit. Wil jij je dierbare, die het zwaar heeft, helpen? Of kun je zelf een luisterend oor of hulp gebruiken? Dan dragen we graag 113 Zelfmoordpreventie bij jij aan. Via de website www.113.nl vind je allerlei tips & tricks, online trainingen en kun je met de hulpverleners van 113 erover praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Bezoek de 113 Zelfmoordpreventie website of bel gratis naar 0800-0113.

Online platform voor minder eenzaamheid en meer verbondenheid

Wil je graag nog meer ervaringsverhalen, deskundig advies en/of handige tips? Wellicht is platform BRAVICO – het eerste & enige online magazine over eenzaamheid – dan iets voor jou. Dit platform onderzoekt eenzaamheid vanuit elke denkbare invalshoek. De (jonge) lezers vinden er inspiratie en informatie om (hun eigen) eenzaamheid beter te begrijpen en gemakkelijker te bespreken. Daarbij trakteert het platform op The Brave Ones: de dappere denkers en doeners die zich inzetten voor minder eenzaamheid en meer verbondenheid. BRAVICO is 100% taboe- en regelvrij. www.bravico.nl

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?