sluit

Niet denken maar doen. Hoe doe je dat?

Radboud Reflects

Just do it! Niet denken, maar doen is de lijfspreuk van de assertieven, de succesvollen, de aanpakkers, de mensen waar we tegenop kijken. Maar dit veronderstelt dat denken en handelen te scheiden zijn. Is dat wel zo? Onderzoek in deze filosofische workshop samen met filosoof Carli Coenen en de andere deelnemers de verschillende kanten van denken versus doen.

RATIONELE WEZENS
Eeuwenlang zijn we opgevoed met de idee dat bewuste beslissingen ten grondslag liggen aan ons handelen, legt filosoof Carli Coenen uit. Wat we doen is dus waardevol omwille van de rationele gedachte die eraan ten grondslag ligt: ik doe dit, want ik wéét dat dit het goede is om te doen.
Maar volgens Coenen is dit idee niet juist, en is niet alles rationeel bepaald. Ons doen wordt niet bepaald door ons denken. Sterker nog, het lichaam zélf is ook belangrijk, en het bepaalt in grote mate de context voor ons denken.

LICHAMELIJKHEID
Waarom willen we onszelf zo graag als rationele wezens zien? En hebben we niet te weinig waardering voor onze lichamelijkheid? Denk samen met Carli Coenen en twintig andere deelnemers verder over hoe denken en doen zich tot elkaar verhouden.

OVER DE SPREKER
Carli Coenen is promovendus filosofie aan de Open Universiteit. Haar onderzoek gaat over de vraag wat het is om te denken.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en Alumni Benefits Card-houders € 5,00 | Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

‘Hoe doe je dat?’ is een serie workshops waarin je leert om met een filosofische blik te kijken naar alledaagse thema’s zoals vriendschap, werk, liefde en vakantie. Na een korte inleiding door de gespreksleider gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Wat zijn jouw ervaringen, wat is jouw visie? Iedereen komt aan het woord en wordt aan het denken gezet.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden