sluit

Koken met conserven

Nimma aan zee

In de workshop Koken met conserven leer je verticaal evacueren, ontdek je dat je met conserven ook een lekkere maaltijd kan bereiden en kom je meer te weten over hoe je van jouw dak nu al een oase kunt maken. Want hoe bereiden we ons voor op het naderende onheil: overstromingen en zilte grond. Wat moeten we inslaan? Welke boot moet ik kopen? Welke gewassen gaan we verbouwen en hoe richt je een dak in? Kortom: hoe bereid je je voor op een aangenaam verblijf op de daken.

Tijdens dit programma krijg je een overheerlijk driegangenmenu voorgeschoteld. En wie zegt dat zo’n sterrenmaaltijd niet uit blik kan komen? De chefkok van Café LUX schotelt jullie een verrassend conservenmenu voor. Bij dit driegangenmenu hoort een driegangenprogramma.

VOORGERECHT: VERTICAAL EVACUEREN
Waterexpert Bas Kolen neemt ons mee in zijn stoomcursus verticaal evacueren. Overheden zijn bij dreigende overstromingen geneigd over te gaan tot preventieve evacuatie. Dat is vaak onverstandig. Er is een alternatief dat in bijna geen enkel rampenplan wordt meegenomen: verticaal evacueren. Gewoon omhoog gaan, dus. In vrijwel elke wijk in Nederland staan gebouwen die hoog en droog zijn. Denk bijvoorbeeld aan het dak van de Mariënburg parkeergarage. Ook de meeste woningen hebben wel een plek die hoog genoeg is. Het is geen pretje om op zolder te moeten zitten, maar de overlevingskans is groter dan wanneer je horizontaal evacueert.

HOOFDGERECHT: DE RAMP
Tijdens het hoofdgerecht ondergaan we de ramp. Nu alles is ondergelopen, zitten we een tijdje vast op onze hoge en droge locatie. Hoe kook je dan toch nog een lekker maal met lang houdbaar conservenvoedsel? Een kok van Café LUX legt uit hoe de maaltijd is bereid die jullie voor jullie hebben en welke producten ideaal zijn voor een situatie als deze.

NAGERECHT: ROOFTOP REVOLUTION
En als ons voorland dan de hoogte in is, kunnen we er maar beter alvast voor zorgen dat het daar groen en vruchtbaar is. Esther Wienese van Rooftop Revolution helpt ons hierbij. Hoe? Door natuurgebieden terug de stad in te brengen op het grootste braakliggende terrein: de daken! Ze adviseren ons over hoe we verduurzaming ook kunnen doortrekken naar ons dak. Dat gaat ons helpen als we straks hoog en droog zitten. En tussen dat groen is ook ruimte voor reflectie op de nieuwe wereld om ons heen.

OVER WARMING UP: NIMMA AAN ZEE
Nijmegen is Warming Up! Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Op zondag 13 september vindt de eerste editie van het kunst- & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan Zee plaats in en om LUX. Dit eendaagse festival – onderdeel van de landelijke organisatie Warming Up – staat in het teken van klimaatverandering en –adaptatie met o.a. toegankelijke workshops, bijzondere films en diepgaande gesprekken en gaan in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers. Lees hier meer

Warming Up: Nimma aan zee wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Gemeente Nijmegen, Duurzaamheidscafé, Radboud Green Office, Architectuurcentrum Nijmegen, Rooftop Revolution, Steenbreek Nijmegen, The Big Draw en Besiendershuis Nijmegen. Het landelijke project wordt georganiseerd vanuit Stichting Impact Makers.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?