sluit

Bosprogramma: Likeminds – POWER (Inez Nuijten)

Een ontwapenende monoloog van een 18-jarig meisje over klimaatverandering, macht en de grenzen van hoop
Nimma aan zee

Op zaterdag 10 juni geniet je in het pop-up bos van POWER, een ontwapenende monoloog van een 18-jarig meisje over klimaatverandering, macht en de grenzen van hoop.

In POWER van de geëngageerde regisseur Joeri Heegstra zien we de nabije toekomst. Een gedesillusioneerde klimaatactivist neemt de stand op.  De wereld ligt nog  steeds op ramkoers met het klimaat. Protesten zijn vertrouwde en ongevaarlijke  gebeurtenissen geworden. Er gebeurt te weinig en het gebeurt te langzaam. In deze  theatrale monoloog zien we hoe één meisje van achttien daar verandering in gaat  brengen.  Zij gaat doen wat eerst ondenkbaar was, en nu  onvermijdelijk: de macht terugpakken. Koste wat het kost.

“Misschien hadden we toen moeten doorpakken. Niet denken: we staan hier met heel veel mensen en heel veel borden hartstikke mediageniek te wezen, dus dan volgt de verandering wel. Nee. Gewoon, iedereen die aanwezig is, moet van één zo’n asociaal grote auto de banden laten leeglopen, moet één deur van een fast fashion keten dichtlijmen, moet één koelcel van de AH-vleesafdeling onklaar maken. Stel je voor wat we dan hadden bereikt.”

JOERI OVER POWER

“Ik maak activistisch, no bullshit-theater over de grote maatschappelijke problemen van onze tijd. Met humor, zonder een grap te maken van de thematiek. POWER gaat over een jonge klimaatactiviste die de stand opmaakt van de klimaatcrisis en het verzet daartegen, en besluit dat er meer nodig is om de eco-hel waar we op afstevenen te voorkomen. Ik hoop het publiek mee te geven dat de klimaatcrisis niet pas aan komt kloppen als de zeespiegel gestegen is, of de Veluwe afbrandt, ergens in de ‘verre’ toekomst. Er zijn nu hele generaties die de belofte van hun toekomst in rook op zien gaan, ook dát is de klimaatcrisis, en dat heeft consequenties. Welke consequenties precies, moeten we nog zien, maar het gaat sowieso geen business as usual worden.”

INEZ OVER POWER

“Ik ben Inez, ik ben 18 jaar en ben net geslaagd voor mijn vwo-examens. Volgend jaar ga ik waarschijnlijk Management of International Social Challenges studeren, phoe lange naam! Ik ben geïnteresseerd in de politiek. Daarnaast sport ik graag en ik houd van zingen dansen, acteren en debatteren. Ik wilde heel graag meewerken aan POWER omdat ik me inzet voor het klimaat via Youth For Climate Nederland en het heel belangrijk vind de klimaatcrisis aan te pakken. Daarnaast houd ik ook erg van spelen, dus dit is voor mij de perfecte combinatie.”

OVER JOERI EN INEZ

Joeri Heegstra (1993) heeft Performance gestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht en is sindsdien werkzaam als regisseur, acteur en geluidsontwerper. Hij maakt sociaal-maatschappelijk geëngageerde voorstellingen die de grens van theater en activisme onderzoeken en is deel van het collectief Opening Statement.

Inez Nuijten (2002) komt uit Den Haag en deed in 2021 haar eindexamen. Ze houdt zich graag bezig met theater (o.a. bij Theaterschool Rabarber) en is zeer actief in de strijd tegen klimaatverandering. Zo is Inez een van de oprichters van Youth for Climate Nederland waar ze momenteel secretaris van de Raad van Advies is en is ze betrokken bij verschillende klimaatacties en -protesten. Met regisseur Joeri Heegstra werkt ze aan de monoloog POWER waarin ze in de zomer van 2021 te zien zal zijn op Over het IJ Festival.

OVER NIMMA AAN ZEE

Kom met het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee op 9, 10 en 11 juni in LUX Nijmegen los van de grenzen van je belevingswereld. Verplaats je in inheemse culturen, natuur, organismen en andere en nieuwe realiteiten. Loop met ons door het Nijmegen van de toekomst, wandel door het pop-up bos in de versteende stad, onderzoek mogelijke toekomstscenario’s, kom luisteren naar spoken-word artiesten, spraakmakende en activistische sprekers en nog veel meer.  

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?