sluit

Livestream – Creative Culture Talk: Digitaal Dansen

Hoe Colin Benders dance-fans samenstreamt

Covid-19 bracht het nachtleven tot stilstand. Maar crisistijd maakt inventief: in de dance scene vinden makers en publiek elkaar via actieve, online communities. Te gast is muzikant, componist, en producer Colin Benders (voorheen bekend als Kyteman), die een wereldwijd publiek aan zich bond met ‘modulair lockdown’-sessies van soms wel tien uur.

DIGITAAL DANSEN
Live-streaming ontwikkelde zich afgelopen maanden tot een innovatief toevluchtsoord. Producers, DJ’s en muzikanten bouwden via het scherm een band op met oude én nieuwe fans. Op deze debatavond – die in totaal 90 minuten duurt – staat de vraag centraal hoe mensen zich van achter hun scherm via dancestreams in elkaar herkennen en met elkaar verbinden. Volgens welke rituelen bouwen muzikanten én publiek hun avond op? Hoe verloopt hun interactie? Hoe ziet het vertrouwde ‘ik zie je links vooraan’ er in digitale tijden uit? Wat doe je als de drop komt? Hoe deel je je euforie? In de digitale dance is een herontdekking gaande van saamhorigheid en verbinding – maar wat gebeurt er met die nieuwe band ná corona?

Te gast is muzikant/componist/producer Colin Benders, die sinds maart 2020 een wereldwijd online publiek aan zich bond met ‘modulair lockdown’-sessies van soms wel tien uur. Zijn community telt zo’n 4.500 danceliefhebbers. De uitwisseling tussen maker en publiek is intensief: de dance-liefhebbers hebben vrijwel dagelijks contact met elkaar én met Benders op Discord, een tool die normaal vooral door gamers gebruikt wordt. Ook ontvangen we wetenschapper Femke Vandenberg, die onderzoek deed naar de bijzondere rituelen die de afgelopen maanden zijn ontwikkeld door dance-liefhebbers om elkaar, ieder vanachter hun eigen scherm, tijdens livestreams te vinden.

SPREKERS
Colin Benders is een muzikant/componist/producer die actief is in vele genre en stijlen. Hij heeft nooit iets anders gedaan dan optreden. Eerst met The Kyteman Orchestra, inmiddels met zijn monsterlijke modulaire synthesizer.

Femke Vandenberg is docent en onderzoeker bij de afdeling Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze schrijft een proefschrift over de smaak en levensstijl van bezoekers van popconcerten.

Rocco Hueting is muzikant en master of arts. Op verschillende niveaus geïnteresseerd in en muziek en alles wat daarbij komt kijken.

Deze Creative Culture Talk is een productie van de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen (Radboud Universiteit) en LUX, en wordt verzorgd door ACW-alumnus Rocco Hueting, toetsenist van de band De Staat. Hij reflecteert vanuit zijn eigen podiumervaring op wat de sprekers vertellen, voorziet hun ideeën van commentaar, en leidt, samen met universitair docent Helleke van den Braber, de avond in goede banen.

DEELNAME
De lezing is online via de livestream bij te wonen. Tickets kosten €2,50.

Bachelorstudenten ACW en ACS, masterstudenten Creative Industries en Kunstbeleid & Kunstbedrijf, alumni van deze opleidingen, en medewerkers van de RU melden zich gratis aan via: https://bit.ly/2UZck6p

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?