sluit

Livestream: Droogte

Radboud Reflects

Er lijkt iets groots aan de hand in Nederland. Als geen ander houden we het water buiten, maar nu moeten we omgaan met droogte. Wordt dit de nieuwe norm? Kom luisteren naar aquatisch ecoloog Sarian Kosten en milieufilosoof Marc Davidson over de gevolgen voor de natuur: moeten we ons handelen aanpassen aan een nieuwe waterbalans?

KLIMAATVERANDERING
Extreme droogte, waterrantsoenen, de bodem die jaren nodig heeft om te herstellen, bossen die massaal sterven en vlinders, vissen en libellen die bedreigd worden. De kranten staan vol met alarmerende berichten over de droogte, maar tegelijk regent het af en toe pijpenstelen. De natuur lijkt uit balans. Aquatisch ecoloog Sarian Kosten vertelt wat er nu echt aan de hand is. Wat zijn de gevolgen voor de natuur? Wat verandert er? En moeten we op zoek naar oplossingen of moeten we het gewoon laten gaan?

TECHNO-FIX
Ecomodernisten stellen dat de mens door middel van geo-engineering – zoals het beïnvloeden van weerspatronen – het klimaat naar haar hand zetten. Moeten we ons heil zoeken in de techniek? Het water gingen we te lijf met dijken en molens, dus kunnen we de droogte ook niet aanpakken met technologie? Of is dat een te optimistisch kijk op deze problematiek? Milieufilosoof Marc Davidson reflecteert op onze verhouding ten opzichte van technologie in de strijd tegen klimaatverandering en op de wenselijkheid van een mogelijke techno-fix.

OPTIMISME
Na hun lezingen gaan Sarian Kosten en Marc Davidson onder leiding van ethicus Tjidde Tempels met elkaar in gesprek. Hoe moeten we omgaan met de droogte? Is de droogte onafwendbaar zoals sommige eco-pessimisten stellen? Of zijn er wel degelijk oplossingen? Ook denken ze na over wie welke verantwoordelijkheid kan dragen in onze omgang met de droogte.

OVER DE SPREKERS
Sarian Kosten is aquatisch ecoloog aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op de waterkwaliteit en het leven in het water.
Marc Davidson is hoogleraar Filosofie van duurzaamheid en Milieu aan de Radboud Universiteit.
Tjidde Tempels is ethicus en politicoloog. Hij werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.

DEELNAME
Deze lezing kun je of fysiek of online via een livestream bijwonen.

LIVESTREAM
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, de link naar het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

INSCHRIJVEN
Deelnemen in de zaal kan veilig. Wij volgen het coronaprotocol van LUX. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,00 | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. Inschrijven voor deelname in de zaal kan binnenkort.

Dit is een programma van Radboud Reflects, Radboud Green Office en Radboud Recharge
Radboud Recharge is een gratis online service van de Radboud Universiteit waarmee je via artikelen en activiteiten op de hoogte blijft van wetenschappelijke ontwikkelingen binnen je vak- of interessegebied(en).

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden