sluit

Livestream – Het eerste interview met de Denker des Vaderlands

Boekhandel Roelants & LUX in gesprek met de nieuwe Denker
LUX bij je thuis

Elke twee jaar wordt de eretitel Denker des Vaderlands verleend aan een gerenommeerd denker. Dit jaar is het weer tijd voor een wisseling van de wacht. Benieuwd naar de nieuwe Denker? Op donderdag 25 maart organiseert boekhandel Roelants in samenwerking met LUX een eerste interview met de Nieuwe Denker des Vaderlands.

Samen met moderator Marc van Dijk gaan we in gesprek met de nieuwe Denker. Marc is journalist en schrijft over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine. Paul van Tongeren is de nieuwe Denker des Vaderlands. Hij was hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven. In 2013 won Paul de Socratesbeker voor het urgentste Nederlandstalige filosofieboek met Leven is een kunst. Het voorwoord wordt verzorgd door Julius Roelants van boekhandel Roelants.

Het wonder van betekenis

In zijn hybride praktijk werkt Marc van Dijk als schrijver, journalist en beeldend kunstenaar. In voorbereiding op het denkerschap van Paul van Tongeren reisde Marc van Dijk met hem mee naar Kreta, waar de filosoof een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Hij interviewde Van Tongeren over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Hoe kan de 21ste-eeuwse mens leven, verdeeld tussen de orde van Aristoteles en de chaos van Nietzsche? Dit resulteerde in het boek ‘Het wonder van betekenis’, een reisverslag gewijd aan geluk, de leegte en het wonder. 9 dagen op Kreta, 9 interviews met Paul van Tongeren. Dit boekje wordt vanavond officieel gepresenteerd, tijdens het eerste live-interview op Nederlandse bodem.

De nieuwe Denker schreef anoniem een eerste essay in de Volkskrant. Lees hier het artikel.

Eretitel Denker des Vaderlands

De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar aan een nieuwe denker uitgereikt. Op 19 maart 2021 is Paul van Tongeren bekend gemaakt als de nieuwe Denker. Ben je benieuwd naar wat hij te vertellen heeft? Kijk dan op donderdag 25 maart naar de gratis livestream van het eerste interview met de Nieuwe Denker des Vaderlands.

De livestream start om 17.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Je komt op het Vimeo-kanaal van de livestream terecht door te klikken op de ticketbutton. Dit programma is een samenwerking tussen Boekhandel Roelants en LUX.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?