sluit

Livestream – Rick & Morty en de zin van het leven

LEZING DOOR FILOSOOF SIMON GUSMAN
livestream
Radboud Reflects

“Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody’s gonna die. Come watch TV.” Dit is een van de bekendere citaten uit de tekenfilmserie Rick & Morty. Hoe gaan de personages om met de eeuwige zingevingsstrijd? Kom luisteren naar filosoof Simon Gusman en leer meer over de filosofie in Rick & Morty.

INTERGALACTISCHE AVONTUREN
In Rick & Morty neemt de gestoorde wetenschapper Rick zijn onzekere neefje Morty mee op de meest absurde intergalactische avonturen. Er gaat continue van alles mis. Zo vergaat al in het eerste seizoen de mensheid omdat een liefdesdrank zich verspreidt als een virus en er van alles misgaat met het tegengif. De oplossing is snel gevonden: Rick & Morty verhuizen naar een parallel universum waar ze de plek innemen van hun parallelle zelf.

ZIN VAN HET LEVEN
Zingeving speelt een centrale rol in Rick & Morty. De filosofische stromingen absurdisme, existentialisme en nihilisme zijn terugkerende thema’s. Rick verandert zichzelf bijvoorbeeld een keer in een augurk. Morty, die hard op zoek is naar betekenis in zijn leven, begrijpt dit niet en vraagt door naar de achterliggende reden, waarop Rick antwoordt: “Morty stop digging for hidden layers and be impressed. I am a pickle.” In de wereld van Rick & Morty is betekenis niet zondermeer gegeven en is de zingevingsstrijd aan de orde van de dag.

CONTINUE STRIJD
Wat houden de filosofische stromingen absurdisme, existentialisme en nihilisme in en hoe zien we dat terug in de verschillende personages in Rick & Morty? Filosoof Simon Gusman vertelt hoe Rick, Morty en zijn zus Summer zin geven aan hun leven en daarbij continue in strijd zijn met zichzelf en de wereld. Daarnaast vertelt hij welke verhaalstructuur schrijver Dan Harmon gebruikt en hoe hij deze absurde serie daarmee een menselijk kant geeft. Daarna gaat Simon Gusman in gesprek over onze wereld. Kent die misschien wel een soortgelijke vorm van betekenisloosheid als de wereld van Rick & Morty?

OVER DE SPREKER
Simon Gusman is filosoof en cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek past hij inzichten uit het existentialisme toe op maatschappelijke kwesties en popcultuur. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet (2018). ​

DEELNAME
Deze lezing kun je online via een livestream bijwonen.

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar het verslag in je mailbox.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?