sluit

Mag ik nog religieus zijn?

Het Dilemma

Het is bijna het nieuwe uit de kast komen, openlijk toegeven dat je in een god gelooft. Kun je in het geseculariseerde Nederland nog wel religieus zijn? Is er nog ruimte om je geloof uit te oefenen? Godsdienstsocioloog Ton Bernts en theoloog Liesbeth Jansen onderzoeken samen met de deelnemers of je nog religieus mag zijn.

AANPASSEN

Kan je van een ander vragen stil te zijn als je voor het eten wilt bidden? Kun je met tulband of hoofddoek op lid worden van een theatergroep? En moet je, wanneer jij als gelovige ruimte zoekt voor het uitoefenen van je eigen geloof, diezelfde ruimte ook bieden aan niet-gelovigen? En hoe doe je dat dan?

ONTTOVERING

We leven in een maatschappij waar een groot deel van de mensen zich geen voorstelling meer kan maken bij gelovig zijn. Er wordt een strikt onderscheid gemaakt tussen wat echt is en wat niet echt is. Ben je als gelovige dan degene die in fabeltjes gelooft? Geloof wordt vaak gezien als iets dat achterhaald is en alleen de sociaal zwakkeren zoeken hun heil nog bij religie. Is geloven nog wel bon ton in onze samenleving? En als je gelovig bent hoe ga je dan met deze negatieve ideeën om? Kortom: mag je nog religieus zijn? Over die vraag gaan we met alle deelnemers in gesprek. Ton Bernts en Liesbeth Jansen geven ons input voor het gesprek.

DILEMMA

Het Dilemma is een programmareeks van Radboud Reflects en LUX. Deze avonden draaien om een persoonlijk moreel dilemma. In een intieme setting verkennen we samen de vraag of je nog uit kunt komen voor je religieus zijn. Niet de sprekers staan centraal, maar de deelnemers. Door onszelf en elkaar te bevragen, zoeken we samen naar afwegingen en antwoorden. Socioloog Ton Bernts en theoloog Liesbeth Jansen geven het gesprek inhoudelijk focus en houden ons scherp. Gespreksleiders Maïté Tjon A Hie en Anouta de Groot zorgen voor structuur en verdieping.

OVER DE SPREKERS

Ton Bernts is onderzoeker empirische en praktische religiewetenschap. Hij is hoofd van het KASKI, het expertisecentrum over religie en samenleving.

Liesbeth Jansen is theoloog en programmamaker bij Radboud Reflects.

Maïté Tjon A Hie is coördinator bij de masteropleiding mode van ArtEZ. Ze is filosoof en een veelgevraagd gespreksleider.

Anouta de Groot is filosoof. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en vrienden van LUX € 5,00 | Studenten en scholieren gratis

 

Beeld: Альберт Шакиров

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?