sluit

Film & Gesprek – Maiden

Film en gesprek over vrouwen in de sportwereld
Specials

Hoe kijken we naar vrouwen in de sport? Zijn we er inmiddels aan gewend of moeten vrouwen nog net zo hard om hun plek vechten als de bemanning van ‘Maiden’ in de jaren ’80? We kijken de adembenemende documentaire Maiden over 12 vrouwen die om de wereld zeilen en gaan na afloop in gesprek met oud-bemanningslid Tanja Visser.

VROUWEN IN DE SPORT
In 2012 stuurden alle landen voor de eerste keer in de geschiedenis een vrouw naar de Olympische Spelen. Wat zegt dit over de manier waarop we kijken naar sportende vrouwen? Waarom blijft gelijke betaling in sommige sporten zo lastig? Komt het door onze vooroordelen over sportende vrouwen of heeft het een andere oorzaak? En wat is er de afgelopen decennia veranderd? Na afloop van de documentaire MAIDEN gaan we samen met oud-bemanningslid Tanja Visser in gesprek over haar ervaringen en haar visie op deze vragen.

MAIDEN
Het zijn de jaren ’80, waarin “girls aren’t for sailing, they’re for screwing when you get into port”. Tracey Edwards loopt als 16-jarige weg van huis en leert zeilen via baantjes als kok en poetser op zeilboten. Wanneer ze over de Whitbread Round the World Race hoort, is ze verkocht. Maar vrouwen worden niet sterk genoeg geacht om als zeilmaat mee te mogen, laat staan kapitein of navigator te kunnen zijn. Onwaarschijnlijk volhardend en werkelijk met alle tegenwerking die je maar kan bedenken, lukt het haar samen met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Journalisten sluiten weddenschappen op hoe lang het duurt voor ze verongelukken. De vrouwen willen winnen en zetten daarbij alles op het spel. Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy Edwards als de meest menselijke held. Lees hier meer 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden