sluit

Radboud Reflects: Moderne slavernij

Lezing en gesprek door sociaal geograaf Karolien van Teijlingen en ethicus Tjidde Tempels

Of het nou gaat om sardinevissers in de Filipijnen die wekenlang op boten zitten zonder naar huis te mogen. Of de bouwvakkers van het voetbalstadion in Qatar. Achter veel producten schuilen vormen van moderne slavernij. Hoe zien moderne vormen van slavernij er uit? Kunnen we er iets aan doen en bij wie ligt die verantwoordelijkheid dan? Kom op maandag 13 juni naar Radboud Reflects: Moderne Slavernij en luister naar sociaal geograaf Karolien van Teijlingen en ethicus Tjidde Tempel.

Slavernij toen en nu

Slavernij, het bezitten van onvrije mensen, is verboden. Maar dat betekent niet dat mensen niet onvrij kunnen zijn als het gaat om werk. Geen vrije dagen, te weinig loon of afgenomen paspoorten, maken mensen onvrij. Hoewel moderne vormen van slavernij wellicht minder zichtbaar zijn dan in het verleden, zijn de mechanismen die erachter schuilgaan vaak juist een voortzetting van koloniale lijnen. Door deze achterliggende structuren bloot te leggen kunnen we beter begrijpen hoe moderne slavernij in zijn werk gaat en wat we er tegen kunnen doen.

Verantwoordelijkheid

Wie is  verantwoordelijkheid om er iets aan te doen?  Zijn wij, de consumenten dat? Of  overheden en  bedrijven? Hoe moeten we omgaan met de het feit dat het moeilijk is te bepalen of producten met moderne slavernij tot stand zijn gekomen?

Na hun lezingen gaan sociaal geograaf Karolien van Teijlingen en ethicus Tjidde Tempels in gesprek over de verschillende aspecten van moderne slavernij en is er ruimte voor vragen uit het publiek. Filosoof Simon Gusman is de gespreksleider.

Over de sprekers

Karolien van Teijlingen is sociaal geograaf bij Culturele antropologie en Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt conflicten in de grondstoffenindustrie, vooral in Latijns-Amerika.

Tjidde Tempels is politicoloog en ethicus en werkt als docent politieke theorie aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op vragen over de (politieke) verantwoordelijkheid van bedrijven. Ook richt hij zich op nationale en globale problemen, zoals klimaatverandering.

 

Vermeldingen
Maker: STR Bronvermelding: EPA

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?