sluit

Online experiment – De Blinde Kieswijzer

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Vooroordelen en stereotyperingen, het gaat bijna automatisch en het is voor onze hersenen heel moeilijk om deze uit te schakelen. Ook bij het kiezen van onze politieke leiders laten we ons beïnvloeden door geslacht, leeftijd, afkomst en kledingstijl. Hoe bewust ben jij van de vooroordelen die jouw oordeel beïnvloeden? 

Op 16 maart 2022 mogen we weer naar de stembus. Dit keer om te bepalen wie ons in de gemeenteraad gaat vertegenwoordigen. In de aanloop naar de verkiezingen toe maken miljoenen mensen graag gebruik van kieswijzers om zich te laten adviseren in de keuze voor een politieke partij. Wij willen mensen úit hun hokjes van links-rechts en conservatief-progressief laten komen en helpen hun vooroordelen te laten varen. Daarom organiseren wij voor het eerst De Blinde Kieswijzer! 

Bij deze experimentele, online show luister je naar de ideeën van politici, terwijl zij in stemhokjes staan en anoniem worden gemaakt met stemvervormers. De Kiesmannen (Fien Reerds en Jochem Jordaan) zullen de avond afwisselen met stellingen en interviews. Thuis beoordeel jij, gewapend met pen en papier, de politici zonder te weten om wie het nu eigenlijk gaat. Wat wordt de uitslag van jouw blinde kieswijzer? Met welke partij ben jij het stiekem eens, als je echt alleen naar de inhoud zou luisteren? Kom erachter, door deel te nemen aan dit unieke experiment!  

De partijen

De deelnemende partijen houden we anoniem, maar ze vertegenwoordigen vrijwel het hele politieke spectrum. Alle verkiesbare Nijmeegse partijen krijgen de kans om deel te nemen aan het experiment.  

De kiesmannen  

Jochem Jordaan en Fien Reerds zijn de presentatoren van de avond. Zij zijn onderdeel van ´De Kiesmannen´, een creatieve denktank en performance group. Door het organiseren van grote interactieve shows, en het maken van campagnes en podcasts, enthousiasmeren en informeren zij een groot publiek over maatschappelijke thema’s en verkiezingen.  

Fien Reerds (25)
Fien heeft een achtergrond in politieke communicatie & journalistiek en werkt momenteel als campagneleider bij de Kiesmannen aan een grootschalige stemopkomst campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Daarnaast is ze o.a. acteur bij de liveshows van satirische nieuwsbron de Speld.

Jochem Jordaan (27)
Jochem studeerde politieke economie aan de UvA, waar hij o.a. onderzoek deed naar de impact van opleidingsniveau op politieke participatie onder jongeren in Nederland. Hij liep stage bij de Permanent Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New en is de oprichter en presentator van politieke theatergroep de Kiesmannen. Met de Kiesmannen presenteerde hij tientallen verkiezingsshows in grote theaters door Nederland.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?