sluit

Quienés somos ahora

Film & Gesprek op Internationale Vrouwendag
Filmspecials

Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. We vertonen de documentaire Quienés somos ahora en gaan na afloop met elkaar in gesprek over de ontwikkeling van internationale vrouwenbewegingen en onze blik op geweld tegen vrouwen.

De documentaire Quienés somos ahora gaat over Chileense vrouwen die zich verzetten tegen de dictatuur van Pinochet. Ze werden structureel verkracht en gemarteld in de gevangenis of tijdens ondervragingen. Omdat dat deel uitmaakte van de repressieve methodes die tegen mannen, vrouwen, kinderen en dus tegen de maatschappij werden ingezet. De impact van dergelijk geweld vormt de basis voor een levenslang gevecht tegen de trauma’s die daaruit voortkomen. En die bijna altijd worden overgedragen op de volgende generaties. Quienés somos ahora is daarom een film over moeders én hun dochters. Het is óók een film over het overwinnen van trauma’s. Door samen te werken, te vechten en daardoor niet te worden vergeten als slachtoffers van een te snel uitgewist verleden.

IN GESPREK OVER GEWELD TEGEN VROUWEN
Op 18 november 2019 voerde het Chileense collectief Lastesis voor het eerst het strijdlied ‘Un violador en tu camino’ (Een verkrachter op jouw weg) op. Inmiddels is het van Santiago (Chili) tot Amsterdam te horen en staan de social media vol met opvoeringen in verschillend talen. ‘Un violador’ is daarmee hét protestlied van een snel groeiende internationale vrouwenbeweging die zich als één front tegen femicide keert. Het protestlied past binnen de geschiedenis en actuele context van Chili die beschreven wordt in de documentaire Quienés somos ahora. Na afloop van de vertoning gaat journalist Marit Willemsen in gesprek met Doetie Bakker (één van de makers van de documentaire), Lenie Scholten (voorzitter van het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen) en onderzoeker Nicole van Gelder (Radboudumc). Hoe zien zij de huidige vrouwenbeweging? En hoe gaan wij volgens hen in Nederland om met geweld tegen vrouwen?

DAG VAN DE VROUW
Op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, draait het om het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Dit jaar is het thema vrijheid: al jaren strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Maar nog steeds is dit overal niet vanzelfsprekend, terwijl dit wel het geval zou moeten zijn. Met diverse programma’s staan we stil bij de kracht van het vrouw-zijn. Met een nieuwe editie van ZenZondag – stoelyoga en de vertoning van de film Woman – en met een Film & Gesprek: Quienés somos ahora. Lees hier meer

Programma:
10.30 uur ZenZondag – Women
13.45 uur Film & Gesprek – Quienes Somos Ahora

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?