sluit

Borderline Times

René ten Bos vraagt Dirk de Wachter

Is de westerse mens egoïstisch? Durven we elkaar nog echt in de ogen te kijken? Denker des Vaderlands René ten Bos gaat in een serie gesprekken de dialoog aan met mensen die hem boeien. Dit keer met de Vlaamse psychiater en succesauteur Dirk de Wachter.

Dirk de Wachter

“De westerse mens is overprikkeld, egocentrisch en hoogmoedig”. Met deze uitspraak karakteriseert Dirk de Wachter de westerse mens in zijn boek ‘De Wereld van de Wachter’ (2016). Net als in zijn eerdere boek ‘Borderline Times’ (2012) uit hij zijn bezorgdheid over de mens en de wereld. We leven volgens hem in een borderline-maatschappij: symptomen als verlatingsangst, gevoelens van zinloosheid en impulsiviteit kenmerken onze leefwereld.

Zijn meest recente boek ‘De Wereld van de Wachter’ is een persoonlijke en filosofische zoektocht naar zingeving vandaag de dag. Terreurbeweging IS, de vluchtelingen- en klimaatcrisis, de overvloed aan materiële rijkdom: hoe gaan we om met de overprikkelde westerse maatschappij? En met onszelf? Zijn we nog in staat elkaar echt in de ogen te kijken? En welke rol kan kunst hierbij spelen?

Aan de hand van diverse fragmenten gaat Ten Bos met De Wachter in gesprek om antwoord te krijgen op deze vragen en meer. Een gesprek over het wezen van de mens voorbij de oppervlakkigheid en egocentriciteit.

René ten Bos vraagt

Nijmeegs filosoof René ten Bos werd dit jaar benoemd tot Denker des Vaderlands. Niet voor niets: met zijn vlotte babbel vraagt hij graag aandacht voor complexiteit. Onder de noemer ‘René ten Bos vraagt …’ nodigt hij bij ons gasten uit de wereld van film, literatuur en wetenschap uit voor een goed gesprek.

Dichters, schrijvers, kunstenaars, filmmakers, psychiaters, filosofen, voetbalprofessoren, politici, noem maar op. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat Ten Bos in hen geïnteresseerd is en hen graag het hemd van het lijf vraagt. De centrale thema’s uit zijn werk, transparantie en de paradoxen van het leven, lopen als een rode draad door de reeks. Elke avond is weer anders, geheel in de geest van de gast en van de Denker des Vaderlands.

Studenten krijgen €2,50 korting voor dit programma.

Foto: Jimmy Kets

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?