sluit

René ten Bos vraagt Marjan Olfers

Sport & ethiek

Staat sport boven wet en regelgeving? Verafgoden wij de sporter? Denker des Vaderlands René ten Bos gaat in de eerste editie van een serie gesprekken de dialoog aan met hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers over sport en heiligheid.

Nijmeegs filosoof René ten Bos werd dit jaar benoemd tot Denker des Vaderlands. Niet voor niets: met zijn vlotte babbel vraagt hij graag aandacht voor complexiteit. Onder de noemer ‘René ten Bos vraagt …’ nodigt hij nu bij LUX gasten uit de wereld van film, literatuur en wetenschap uit voor een goed gesprek.

Dichters, schrijvers, kunstenaars, filmmakers, psychiaters, filosofen, voetbalprofessoren, politici, noem maar op. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat Ten Bos in hen geïnteresseerd is en hen graag het hemd van het lijf wil vragen. De centrale thema’s uit zijn werk, transparantie en de paradoxen van het leven, lopen als een rode draad door de reeks. Elke avond is weer anders, geheel in de geest van de gast en van de Denker des Vaderlands.

Marjan Olfers

‘Sport is per definitie oneerlijk’, zo stelt Marjan Olfers. Maar dat is juist wat het interessant maakt, want als iedereen gelijk is, wint niemand. Dit leidt tot juridische en ethische uitdagingen. Waar ligt de grens als eerlijke sport niet bestaat?

Als hoogleraar Sport en Recht houdt Marjan Olfers zich graag met deze vraag bezig. Voetballiefhebbers kennen haar waarschijnlijk als voormalig lid van de Raad van Commissarissen van AFC Ajax, waar zij de voetbalwereld van binnenuit meemaakte. Ze specialiseert zich in strafrecht rondom matchfixing, dopinggebruik en (seksuele) intimidatie.

Aan de hand van door Olfers geselecteerde filmfragmenten gaat René ten Bos het gesprek met haar aan over sport en heiligheid. Ze verkennen de glorie van de sporter, die alsmaar sneller, hoger, krachtiger gaat. En hoe zit het met de goden van de mannen, van hooligan tot clubeigenaar?

Zak onderuit met een glas wijn en geniet van een toegankelijk, maar diepgravend filosofisch gesprek.

Serie

Dit programma is de eerste uit de reeks ‘René ten Bos vraagt …’. Op 20 december gaat René ten Bos het gesprek aan met de gevierde Belgische psychiater Dirk de Wachter.

Studenten krijgen €5,- korting voor dit programma.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden