sluit

Sander Schimmelpenninck en Dick Timmer

Hoe rechtvaardig kan welvaart zijn? 

Sander Schimmelpenninck

Als het over idealisme gaat, dan gaat het vroeg of laat ook over onze eigen rijkdom. Spreek je je zorgen uit over het milieu of ongelijkheid, dan moet je je ook al snel verantwoorden voor je eigen consumptie/eet/reis gedrag. Tegelijkertijd is welvaart voor ons ook synoniem aan de door ons zo hoog gewaardeerde vrijheid. Een worsteling die vele herkennen en die als thema niet mag missen op een festival gewijd aan idealisme. 

Sander maakte samen met zijn redactie het bijzonder geslaagde programma Sander en de kloof. Daarin onderzoekt hij scherp en open de groeiende ongelijkheid en gooit zichzelf daarbij in de strijd. Hij gaat een open en onderzoekend gesprek aan met Dick Timmer over de rechtvaardigheid van rijkdom en welvaart. 

Dick Timmer

Vrijwel iedereen is het erover eens dat mensen die onder de armoedegrens leven, een zekere mate van voorrang moeten krijgen. Als armoede een probleem is, dan is het de vraag of rijkdom niet ook een probleem is. Is het nu eenmaal een gegeven dat er extreem rijken en extreem armen zijn. Is die extreme rijkdom onrechtvaardig, oneerlijk, en zou een maatschappij dat niet moeten willen? Oftewel moet er niet ook een rijkdomsgrens komen? 

Dick Timmer promoveerde op dit onderwerp en doet als politiek en moraal filosoof onderzoek naar rechtvaardigheid, economische ethiek en verantwoordelijkheid. Hij gaat een open en onderzoekend gesprek aan met Sander Schimmelpenninck over de rechtvaardigheid van rijkdom en welvaart. 

Tim Wagemakers

De moderator van dit gesprek is programmamaker, journalist en presentator Tim Wagemakers.

Being an Idealist festival

Op het festival ‘Being an Idealist’ op 12, 13 en 14 mei 2022 in LUX leiden we de nieuwe generatie idealisten op. Laat je inspireren door originele visies en enthousiaste dromen van wereldverbeteraars en ontdek hoe jij, samen met anderen, impact kan maken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?