Ga tijdens het Rainbow Collective Festival op onderzoek uit naar het creëren van draagvlak in het maatschappelijke gesprek en of de term ‘woke’ daar nog in past.
Het begrip ‘woke’ staat onder druk. Het wordt vergeleken met een grabbelton van ‘bewuste kreten’ en wordt uitvoerig besproken in de media en ontleedt door wetenschappers en filosofen. Hoewel de term juist de wereld in is gekomen om een gesprek open te breken en mensen wakker te schudden vanuit de blik van gemarginaliseerde groepen, lijkt ‘woke’ juist het tegenovergestelde te bereiken. Het is onderdeel geworden van een polariserende trend in onze samenleving. Wanneer wordt bewustzijn overbewustzijn? Of is het juist hard nodig dat we een nieuwe taal aanleren?
Tijdens Sien we wakker interviewen we politicoloog en auteur Mounir Samuel over zijn boek ‘Je mag ook niets meer zeggen’ – dé blauwdruk voor een inclusieve, veilige en toegankelijke taal voor iedereen. We onderzoeken hoe we het gesprek open houden zonder elkaar uit het oog te verliezen.
Mounir Samuel (1989) is politicoloog, meervoudig bekroond journalist, theatermaker, cultureel ondernemer en auteur van dertien fictie en non-fictie boeken zoals zoals Jona zonder Walvis: een profetie voor Nederland (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). Dit jaar verscheen zijn nieuwste boek Je mag ook niets meer zeggen; een nieuwe taal voor een nieuwe tijd (Uitgeverij Nieuw Amsterdam).
Winq magazine bekroonde hem tot change maker of the decade
Kom luisteren, meepraten en ontmoeten.
‘Woke’ is een term die dateert uit de jaren 1930 waar de Afro-Amerikaanse gemeenschap de term ‘stay woke’ gebruikte om elkaar te attenderen op de blinde vlekken van racisme in de Verenigde Staten van Amerika. Het meest bekend werd de term met de introductie van de Black Lives Matter beweging. Inmiddels is de term gemeengoed geworden voor het aankaarten van sociaal onrecht en gevoeligheden.
Het debat Sien we wakker is onderdeel van het Rainbow Collective Festival dat plaatsvindt op 26, 27 en 28 mei in Nijmegen. Met een kleurrijk programma voor jeugd en volwassenen vraagt het Rainbow Collective Festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Kijk op rainbowcollectivefestival.nl voor meer informatie.