sluit

Stad in puin

Nijmegen 1944 - Aleppo 2016

Wat betekent oorlog als het alleen nog een herinnering of ervaring is van anderen? 75 jaar geleden bombardeerden de geallieerden het centrum van Nijmegen. Vandaag de dag ligt 4.000 kilometer verderop Aleppo in puin. Wat verbindt de herinnering van toen met gebeurtenissen nu?

Deze middag blikken we samen met historicus Joost Rosendaal in een interactief en persoonlijk programma terug én kijken we over onze landsgrens.

OORLOG EN VREDE
Oorlog is iets van alle tijden. Alhoewel we in Nederland al bijna 75 jaar in vrede leven, eisen oorlogen elders nog iedere dag levens. Aan de hand van archiefbeelden van Nijmegen uit 1944 en Aleppo nu, vertelt historicus en universitair docent geschiedenis Joost Rosendaal over het bombardement van Nijmegen en de oorlog in Syrië. Wat zijn de verschillen? En wat de overeenkomsten? Hierna gaan we in een kleine en intieme setting samen met elkaar het gesprek aan. Wat was het laatste moment dat oorlog voor ons voelbaar werd? En wat betekent oorlog eigenlijk voor ons?

NIJMEGEN HERDENKT
Op 22 februari 1944 bombardeerden de geallieerden het centrum van Nijmegen. Jarenlang werd door de geallieerde partijen volgehouden dat het om een vergissing ging. In zijn boek Nijmegen ’44. Verwoesting verdriet en verwerking laat historicus Joost Rosendaal zien dat het geen vergissing betrof, maar een Amerikaans gelegenheidsbombardement. In plaats van het spoor bij Nijmegen te bombarderen, om zo de Duitsers te dwarsbomen in hun wapentransport, werd het centrum in puin gelegd met honderden slachtoffers tot gevolg. In het kader van ’Nijmegen herdenkt’ organiseren verschillende lokale partijen programma’s rondom de herdenking van dit bombardement. Meer informatie over het gehele programma vind je hier.

Beeldmateriaal: Regionaal Archief Nijmegen

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?