sluit

ENG/NL – Stadlopen in Nimma – 13:30-15:30 uur

Wandel door het Nijmegen van de toekomst
Nimma aan zee

Tijdens deze wandeling nemen de befaamde podcastsmakers Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens je op een fictieve toekomstreis door de benedenstad van Nijmegen. Een prachtig audioverhaal neemt je mee naar het Nijmegen van na de grote golf. Hoe ziet die toekomst eruit? Een fictief verhaal over onze stad over 200 jaar. Loop je mee? 

During this walk through Nijmegen, famous podcast duo Jozien Wijkhuijs and Dennis Gaens take you on a journey. Through an audio story you travel to a Nijmegen after the great wave. What does that future look like? A fictional story about our city in 200 years. Are you coming?

LET OP: Voor dit programma heb je je eigen smartphone en een koptelefoon of oortjes nodig. De wandeling duurt ongeveer twee uur met veel korte stops.

WANDELING DOOR DE TOEKOMST 

Wat als de regering na jarenlange afwezigheid ineens terugkomt en een dictatuur start om de klimaatcrisis tegen te gaan? Wat als er ineens overal drones vliegen die controleren of je wel zuinig genoeg omgaat met energie? En wat als de oude bioscoop ineens een landbouwfabriek is die de hele stad van eten voorziet? Is dat wenselijk in tijden van nood?  

Tijdens deze speculatieve wandeling door de benedenstad loop je met een groep door een Nijmegen over 200 jaar. Je leert aan de hand van een audioverhaal hoe het leven weer wordt opgepakt na een door klimaatrampen ontwrichte samenleving. We horen uit eerste hand hoe onze stad is veranderd en staan stil op plekken die nu een hele andere betekenis hebben dan toen, net na de terugkeer van de regering.  

Via een app op je mobiel start je zelf op gezette momenten een fragment van dit audioverhaal in. Het audioverhaal is fictief, maar baseert zich op de wetenschappelijke kennis van verschillende experts. Daarnaast loop je tijdens de wandeling aan tegen dans, want mensen zullen blijven dansen. Ook in de nieuwe wereld. 

VERVOLG OP WADLOPEN IN NIMMA

Stadlopen in Nimma is het vervolg op een eerdere succesvolle audiotour, Wadlopen in Nimma, die voor ons vorige festival werd gemaakt. Die audioroute ging destijds door de Ooij en verhaalde over de tijd net na de Grote Golf, waarin we een strandjutter volgden. In dit vervolg lopen we door de benedenstad en leren we meer over het leven in de stad na de terugkeer van de regering. Ook als je Wadlopen in Nimma niet hebt gedaan, is dit programma goed te volgen. De verhalen vinden in dezelfde tijd en omstandigheid plaats, maar staan relatief los van elkaar. 

ROUTE 

Deze audiotour begint op het Mariënburgplein, bij ons pop-up bos. Vanaf daar maken we een ronde door de benedenstad, om weer te eindigen bij LUX. Let op: deze route bevat trappen! 

OVER DE MAKERS

Jozien Wijkhuijs (1989) werkt freelance als journalist, schrijver en radiomaker. Recente opdrachtgevers zijn de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Nieuwe Oost | Wintertuin, Vox magazine, 99pi, De Revisor en de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Ze is onderdeel van audiocollectief Horens en maakte daarnaast de fictiepodcast dat dus. In 2015 verscheen We moeten eens koffie drinken, een interviewboek over ondernemerschap in de Creatieve Industrie. Dit boek is geschreven samen met Koen van Vliet. Verder is Jozien een van de initiatiefnemers van USE-IT Nijmegen, een organisatie die ‘no-nonsense tourist info’ geeft over onontdekte steden in Europa. 

Dennis Gaens (1982) is schrijver en radiomaker. Hij publiceerde de dichtbundels ik en mijn mensen (genomineerd voor de C. Buddingh-prijs) en schering en inslag (genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloem-prijs). In 2014 richtte hij de literaire podcast ondercast op, die uitgroeide tot een klein productiebedrijf. Daarmee maakte hij, vaak in samenwerking met andere zzp’ers, allerlei audioproducties in opdracht. Daarnaast is Dennis kerndocent bij Creative Writing aan ArtEZ, waarin hij zich vooral richt op transmediaal en crossdisciplinair werk. 

OVER NIMMA AAN ZEE

Kom met het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee op 9, 10 en 11 juni in LUX Nijmegen los van de grenzen van je belevingswereld. Verplaats je in inheemse culturen, natuur, organismen en andere en nieuwe realiteiten. Loop met ons door het Nijmegen van de toekomst, wandel door het pop-up bos in de versteende stad, onderzoek mogelijke toekomstscenario’s, kom luisteren naar spoken-word artiesten, spraakmakende en activistische sprekers en nog veel meer.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?