sluit

The War in Yemen Laatste kaarten

Radboud Reflects

Er is al vier jaar een verwoestende burgeroorlog gaande in Jemen. Nieuws uit deze oorlog verschijnt slechts mondjesmaat in onze media. Wat is er precies in Jemen aan de hand? En welke andere landen zijn hierbij betrokken?

Kom luisteren naar antropoloog Moosa Elayah en politicoloog Jutta Joachim die tekst en uitleg geven over het conflict in Jemen, de strategische belangen en het uitblijven van internationale hulp.

De voertaal tijdens dit programma is Engels

TRAGEDIE
Sinds november vorig jaar is Jemen ontoegankelijk voor humanitaire hulpverlening omdat de Saoedische coalitie grenzen, havens en vliegvelden blokkeert. Duizenden burgers sterven een hongerdood en een oplossing lijkt nog niet inzicht. Hoe is het zover gekomen? Hoe gaat de bevolking om met het conflict? Moosa Elayah, antropoloog en afkomstig uit Jemen vertelt over de achtergronden van het huidige conflict, het uitblijven van een vredesproces en over de omvang van de voedselcrisis.

POLITIEKE BELANGEN
Welke rol spelen de buurlanden van Jemen in de burgeroorlog? En hoe zijn grote mogendheden als Rusland en de Verenigde Staten erbij betrokken? Dat we veel meer over Syrië horen, een land dat in een vergelijkbare situatie verkeert, komt volgens politicoloog Jutta Joachim omdat Syrië strategisch belangrijker is voor het Westen dan Jemen. Zo ondersteunen de VS in Jemen bijvoorbeeld rebellen die ze elders bestrijden. Waarom doen ze dit? Spelen mensenrechten hierin nog een rol? Of zijn de wereldmachten vooral geïnteresseerd in het in standhouden van een strategische machtsbalans?

MORELE VERANTWOORDELIJKHEID
Na de lezingen gaan Moosa Elayah en Jutta Joachim in gesprek over de vraag welke politieke oplossingen er zijn. Waarom doen we niet meer aan het oplossen van de humanitaire ramp in Jemen? Hebben we als internationale gemeenschap de morele plicht om de Jemenitische bevolking te beschermen? Wat zijn de verschillende toekomstscenario’s en is er een pad dat uiteindelijke tot vrede kan leiden?

OVER DE SPREKERS
Moosah Elayah is antropoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar het politieke systeem van Jemen in relatie tot internationale relaties en ontwikkelingsvraagstukken in het Midden Oosten.

Jutta Joachim is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar internationale politiek, gender en militaire operaties.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het UMC en Alumni Benefits Card-houders € 5,00 | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. Kaartverkoop start op 22 april.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden