sluit

Toekomstdenkers: Eva Meijer

Over een democratie voor alle dieren en het belang van verbeelding
Nimma aan zee

Foto door Sebastian Steveniers

Samen met bekend schrijver, filosoof, kunstenaar en singer-songwriter Eva Meijer gaan we ons op zaterdag 10 juni een wereld verbeelden waarin mensen en andere dieren een gelijke stem hebben. Waarom is die gelijke stem er niet allang? Wat kunnen we zelf doen om de stem voor andere dieren te waarborgen? En waarom is de verbeelding hierin zo belangrijk? Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Wintertuin. 

DE MENS: GEVAARLIJKSTE DIER OP AARDE

De mens heeft zich ontwikkeld tot gevaarlijkste dier op aarde. Niks kan de opmars van onze diersoort nog stoppen. Onze dominantie zorgt ervoor dat andere diersoorten worden weggedrukt en zelfs volledig worden weggevaagd. Dat terwijl alle ecosystemen gebaat zijn bij een stabiele intersoortelijke balans. 

EEN STEM VOOR NIET-MENSELIJKE DIEREN 

Bekend schrijver en filosoof Eva Meijer schreef verschillende boeken (fictie en non-fictie) over taal en politiek. Daarin onderzocht ze op kunstzinnige én wetenschappelijke wijze hoe we kunnen communiceren met niet-menselijke dieren en hoe we die dieren een gelijke stem geven in onze menselijke politiek.  

DE TOEKOMST: EEN NIEUWE BALANS

Denk samen met Eva Meijer mee over een toekomst waarin meer ruimte is voor niet-menselijke diersoorten. Ga samen met ons op zoek naar een nieuwe balans. We verkennen met de kracht van verbeelding mogelijke toekomstscenario’s en richten een nieuwe democratie in met ruimte voor verschillende diersoorten! Hoe ziet dat eruit? Wat is er nu al? En hoe komen we daar? Praat en verbeeld mee! 

Het gesprek wordt geleid door Jelko Arts en een junior moderator. Het gesprek wordt afgewisseld met spoken word, (film)fragmenten en theatrale interventies. 

OVER DE SPREKER

Eva Meijer (1980) is filosoof, kunstenaar, schrijver, en singer-songwriter. Ze schreef veertien boeken, fictie en non-fictie, haar werk is vertaald in meer dan twintig talen. Terugkerende thema’s zijn taal inclusief stilte, gekte, dieren en politiek. Meijer werkt ook als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (met een Veni-beurs van de NWO) en Wageningen University. Ze schrijft columns en essays voor NRC en is lid van het Meersoortig Collectief, een meersoortig kunstcollectief. 

OVER NIMMA AAN ZEE

Kom met het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee op 9, 10 en 11 juni in LUX Nijmegen los van de grenzen van je belevingswereld. Verplaats je in inheemse culturen, natuur, organismen en andere en nieuwe realiteiten. Loop met ons door het Nijmegen van de toekomst, wandel door het pop-up bos in de versteende stad, onderzoek mogelijke toekomstscenario’s, kom luisteren naar spoken-word artiesten, spraakmakende en activistische sprekers en nog veel meer.   

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?