Hoe krijgt een hoogleraar het voor elkaar een fantasy-werk van bijna Bijbelse proporties te schrijven? J.R.R. Tolkiens’ The Lord of the Rings en The Hobbit zijn standaardwerken binnen het genre ‘fantasy’ en vormen nog steeds een inspiratiebron voor boeken en series zoals Game of Thrones.
Tijdens deze voorpremière van Tolkien gaan we in op de wetenschap achter het werk van de schrijver. Waarom spreekt Midden-Aarde zo tot de verbeelding?
OVER DE FILM
Met het ongekende succes van de boekverfilmingen van The Hobbit en trilogie The Lord of the Rings was het een kwestie van tijd voordat Tolkiens’ levensverhaal op het witte doek zou verschijnen. Tolkien vertelt over de vormende jaren van de befaamde schrijver waarin hij vriendschap, moed en inspiratie vindt bij een groep medeschrijvers en –kunstenaars op school. Een verhaal over liefde, verlies, broederschap en een verscheurende Eerste Wereldoorlog die alles op zijn kop zet. Deze achtergrond vormde de basis voor zijn boeken, die hem uiteindelijk opstuwde tot ‘vader van de moderne fantasyliteratuur.’
VOORGESPREK
Voorafgaand aan de film gaan we samen met cultuurhistoricus Thijs Porck in op de wetenschap achter The Lord of the Rings. Als universitair docent Oud-Engels specialiseert Porck zich onder andere in het werk van Tolkien. Want hoewel het lijkt alsof Tolkien de orks, wargs en enten regelrecht uit zijn dikke duim zoog, zijn er wel degelijk wetenschappelijke verklaringen voor de afkomst van deze verzinsels. Tolkien haalde onder meer inspiratie uit zijn academische achtergrond in de Engelse taal- en letterkunde en uit middeleeuwse verhaaltechnieken. Herhaalt de geschiedenis zich in Tolkiens verhalen?