sluit

TOPICS: Macht & Loyaliteit

LUX bij je thuis

Toneelgroep Oostpool & LUX Nijmegen presenteren TOPICS: een openbaar gesprek over machtsmechanismen in brede zin. Drie avondvullende programma’s over macht met diverse boeiende sprekers. Deze avond staat macht & loyaliteit centraal. Wat betekent loyaliteit, en aan wie ben je loyaal? Je vak, of je organisatie? Luister en praat mee in de zaal, of via de livestream!

Sprekers

Lema Salah | Gespreksleider
Lema Salah is historicus en diversiteit – en inclusiviteitsexpert. Momenteel is zij als PhD-onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit (afdeling Politicologie) met een onderzoeksproject naar leiderschap en organisatiecultuur binnen Defensie. Als moderator zoekt zij naar raakvlakken tussen wetenschap en de culturele sector in het kader van actuele maatschappelijke discussies.

Glenn Helberg | Procesbegeleider
Glenn Helberg is geboren op Curaçao. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in de psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (kinder- en jeugdpsychiatrie). 
‘De mens verhoudt zich altijd tot zichzelf, de ander en de omgeving – en hierbij spelen taal, cultuur en historie een belangrijke rol’. Glenn Helberg heeft zijn spreekkamer inmiddels verlaten en de kennis die hij daar heeft opgedaan neemt hij mee als spreker in het maatschappelijk debat. Velen noemen hem een activist, maar hij noemt zichzelf – uit respect voor de ‘echte’, jonge activisten – liever een educator. Glenn Helberg geeft lezingen, workshops en is geregeld te gast op televisie en radio. In 2013 ontving hij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 2019 werd de Black Achievement Award oeuvreprijs aan hem toegekend.

Lev Avitan | Spoken Word Artist
Het werk van Lev Avitan is geëngageerd en expressief; hij vertelt graag verhalen die een kritisch en verdiepend beeld schetsen van de maatschappij. Vanuit filosofische invalshoeken weet hij zijn eigen levenservaringen in poëzie te vangen en bruikbaar te maken voor een breder publiek. Na dit gedeeld te hebben op plaatsen als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Paradiso heeft Lev de stap naar het theaterpodium gemaakt waar hij nu bezig is met het schrijven van twee voorstellingen. Hij poogt met zijn kunst wonden te helen.

Zoë Papaikonomou
Zoë Papaikonomou is onderzoeksjournalist, mediadocent, podcaster en onderzoeker. Haar werk richt zich vooral op het gebied van diversiteit en inclusie. Op dit moment produceert ze verschillende podcasts (o.a. Bonte Was Podcast) en maakt ze de interviewserie ‘Stoorzenders’ voor Nieuw Wij. Ze werkt aan haar tweede boek over ’de wereld van de diversiteitsprofessional’ samen met Kauthar Bouchallikht. In 2018 publiceerde ze haar eerste boek samen met Annebregt Dijkman: Heb je een boze moslim voor mij?.
Zoë groeide op in het Amsterdam Noord van de jaren tachtig en verhuisde later naar Amsterdam-Oost en kwam in een heel andere wereld terecht. Een wereld waar hoogopgeleide mensen, geld en netwerken meer vanzelfsprekend waren. Het onrecht dat Zoë ervoer bij het enorme verschil in toekomstperspectief tussen de verschillende plekken waar zij opgroeide, vormde de basis voor haar professionele loopbaan. Zoë deelt haar kennis, expertise en ervaringen over macht en loyaliteit. Hoe uit je bijvoorbeeld kritiek op de organisatie waarvoor je werkt? Wat zijn de dynamieken tussen machtsverhoudingen en loyaliteit, zowel persoonlijk als professioneel?

Christian Yav
Christian Yav, oorspronkelijk afkomstig uit Congo, is een freelance danser en choreograaf. Hij studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en werkte samen met choreografen als Krisztina de Chatel, Dunja Jocic, Ryan Djojokarso, Loïc Perela en Conny Janssen. Medio 2018 begon Christian zijn carrière als choreograaf. Zijn eerste werk maakte hij in co-creatie met Sedrig Verwoert. Het stuk THEY/THEM is een fysieke vertaling van emoties die worden opgeroepen door racisme, queerfobie en giftige mannelijkheid. Dit uitgangspunt heeft hen de tools gegeven om hun eigen fysieke taal op te bouwen die buiten het gemeenschappelijke kader treedt en wisselt tussen vrouwelijke en mannelijke gebaren. Begin oktober 2020 werd THEY/THEM genomineerd voor een VSCD-Dansprijs voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling. Christian werkte ook als bewegingsregisseur voor Calvin Klein, Tommy Hilfiger en Daily Paper.
Christian deelt zijn kennis, expertise en ervaringen over macht en loyaliteit. Hoe loyaal ben je aan je werk in de kunsten, als danser en choreograaf? En hoe ver ga je daarvoor? Wanneer laat je je persoonlijke grens spreken? En wat doet dat met je als persoon en op professioneel vlak?

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?