sluit

UP! (vrijdag middag)

Leven voor gevorderden

Hoera! We leven steeds langer. Eén op de vier mensen wordt nu al ouder dan 90 jaar. Maar wat doet al die extra tijd met ons? Wat betekent het ouder worden voor ons eigen geluk, voor onze naasten en voor de maatschappij? Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober organiseren we het gloednieuwe UP! festival waarin je alles te weten komt over leven voor gevorderden.


In een afwisselend programma met onder andere film, muziek, theater en games dompelen we bezoekers onder in de wereld van langer leven. Met UP! keren we het thema ‘langer leven’ twee dagen lang op inspirerende wijze binnenstebuiten. Ken of ben je een gevorderde in het leven? Of zou je dat graag willen worden? Kom dan op 6 en/of 7 oktober naar LUX!

Het hele festivaloverzicht vind je hier.

VRIJDAGMIDDAG 6 OKTOBER

UP! gaat gelijk goed van start op vrijdag. Kom naar de workshop van het Verhalenhuis, trek het ouderdomspak aan of zet je denken op scherp bij de Generatiekloof. Actief ingesteld? Op het plein dagen doorgewinterde wandelvoetballers je graag uit om een balletje te trappen. De schrijvers van ‘Eindeloos Ouderschap’ (2017) vragen zich af of we niet te ver gaan in de zorg voor onze kinderen en samen met experts gaan we het gesprek aan over een actueel taboe. Meer de behoefte om achterover te leunen? Kom dan kijken naar een van de prachtige films uit onze selectie.

Klik op een van onderstaande programma’s voor meer informatie

TEA TIME
SERIOUS GAMES
DAYDREAM
HET VERHALENHUIS
OUDERDOMSPAK
OPA EN OMA PASSEN OP DE KLEINTJES
GENERATIELAB
WALKING FOOTBALL
BEGINNERS
SPUITEN EN SLIKKEN IN DE ZORG
HUISKAMERCAFÉ
NIET ZONDER JOU
TABOES VOOR JONG EN OUD
GENERATIEKLOOF
HET VERHALENHUIS: DE PODCAST
TIEPMIEP OF TIKGEIT
VERVALDATUM

TEA TIME
Speelfilm
Vijf dames op leeftijd drinken maandelijks thee met elkaar – jaar in, jaar uit, sinds het behalen van hun middelbareschooldiploma. Samen reflecteren ze op vergane en hedendaagse zaken: van vreemdgaande mannen tot twerkende dames… Een relaas over jong zijn, ouder worden en vriendschap. En over de dingen die voorbij gaan: “Hebben jullie gemerkt dat ons groepje een beetje krimpt?”
Let op: Spaans gesproken en Engels ondertiteld.
13:45 – 14:55, LUX6
Terug naar programma

SERIOUS GAMES
Wat games kunnen bijdragen aan de maatschappij
Games zijn allang niet meer enkel een gewelddadige uitlaatklep voor tieners. Steeds meer lagen van de maatschappij komen in aanraking met en maken gebruik van de kracht van gametechnologie om menselijk gedrag te bestuderen en blijvend te veranderen. In deze presentatie neemt Teun Aalbers van GainPlay Studio je mee op een reis langs nieuwe, innovatieve en verrassende gametoepassingen rond gezondheid en daarbuiten.
Vrijdag 14.00 – 14.45, Ivenszaal
Terug naar programma

DAYDREAM
Digitaal dagdromen
Bij werkende volwassenen is stress een veelvoorkomende oorzaak van uitval en ziekte. Ook na het pensioen is ontspanning fijn en noodzakelijk. Maar gepensioneerd zijn staat niet gelijk aan een zorgenvrij bestaan. De zoektocht naar zingeving of het vervullen van mantelzorgtaken kan tot veel stress leiden. Het spel Daydream van GainPlay Studio leert je ontspannen door je eigen hersenactiviteit te meten en te sturen.
14:00 – 18:00, Studio LUX
Terug naar programma

HET VERHALENHUIS
Verhalen vertellen
Jonge schrijvers die ouderen helpen bij het optekenen van hun verhalen, dat is Het Verhalenhuis. Een bijzondere samenwerking tussen Literair Productiehuis Wintertuin/De Nieuwe Oost en Vitalis Zorg Groep. Tijdens UP! kan je zelf aan de slag met schrijfster Elske van Lonkhuyzen. In 2016 begeleidde ze acht bewoners van een verpleeghuis bij het op papier zetten van hun herinneringen. Let op: er is slechts plaats voor 15-20 deelnemers.
14:00 – 16:00, Bibliotheek Mariënburg 2e Kamer
Terug naar programma

OUDERDOMSPAK 
Hoe voelt een oud lichaam?
Twintig kilo, enkelverzwaarders, knieverstijvers, ellebooggewichten, een lichaamsvest, handschoenen die de bloedtoevoer naar de vingers afknellen, een troebele bril en een geluiddempende koptelefoon. Trek het ouderdomspak aan en binnen een mum van tijd voel je je hoogbejaard! Een bijzondere ervaring die je meer begrip geeft voor het lichamelijk ouder worden.
14:00 – 18:00, Studio LUX
Terug naar programma

OPA EN OMA PASSEN OP DE KLEINTJES
Ouderen we te lang door?
Babyboomers opgelet! Op 6 oktober gaan journalist Anneke Groen en socioloog Herman Vuijsje met elkaar en het publiek in gesprek over ouderschap. Samen schreven ze het boek ‘Eindeloos Ouderschap. Zorgen voor je kinderen houdt nooit meer op’ (2017), waarin ze de omgangsvormen tussen Babyboom-ouders en hun kinderen onderzoeken. In hoeverre verschillen we van onze eigen ouders? En welke consequenties heeft de vergaande zorg voor onze kinderen?
15:30 – 16:30, LUX7
Terug naar programma

GENERATIELAB
Wonen op je oude dag
Woongemeenschappen van ouderen: een oplossing om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Stadsdorpen, maar ook studenten op kamers in een verzorgingshuis. Welke woonvormen zijn er? Wat vragen deze van bewoners en wat bieden ze hen? En hoe wil je zelf oud worden in je eigen buurt? Een interactieve sessie met Gabrielle Verbeek (Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen), Habion (Landelijke corporatie voor ouderenhuisvestiging) en Mary van Vucht (StadsdorpZuid).
15:30 – 16:30, Bibliotheek Mariënburg Droomatelier
Terug naar programma

WALKING FOOTBALL
Word een Oldstar
Een kwart veld, twee teams van zes spelers, een bal en twee minigoals: meer is er niet nodig voor deze rustige, maar niet minder uitdagende vorm van voetbal die in 2013 door de Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland gehaald is. Rennen is ten strengste verboden, keepers zijn niet aan de orde en, de hemel zij geprezen, buitenspel bestaat niet. Tijdens UP! dagen de wandelvoetballers van N.E.C. Oldstars je uit voor een recreatief potje Walking Football.
15.00 – 15.20 en 16.00 – 16.20, Mariënburgplein
Terug naar programma

BEGINNERS
Speelfilm
Oliver (Ewan McGregor) heeft er na enkele teleurstellende relaties en een heleboel ex-vriendinnen inmiddels wel genoeg van. Wanneer zijn 75-jarige vader Hal (Christopher Plummer) uit de kast komt en met volle teugen van zijn nieuwe leven geniet, wordt het er voor Oliver niet echt makkelijker op.
16:30 – 18:15, LUX6
Terug naar programma

SPUITEN EN SLIKKEN IN DE ZORG
Over (r)evolutie
De afgelopen jaren leerden zorgprofessionals vooral spuiten en patiënten dat ze alles moesten slikken. Professionals (her)ontdekken dat een patiënt een mens is en de patiënt ontdekt dat je over je gevoel mag praten als je zorg ontvangt. Ruben Zelissen en Eva van Zelm nemen je mee in de (r)evolutie met prikkelende en humoristische voorbeelden uit de praktijk. Daarna gaan zij in gesprek met Dick Herfst, bestuursvoorzitter van de ZZG Zorggroep.
17:00 – 18:00, Ivenszaal
Terug naar programma

HUISKAMERCAFÉ
Voor een lekkere kop koffie en een stukje taart
Om de dag goed te beginnen, af te sluiten of juist tussendoor even bij te praten over alle spannende programma’s. Studio LUX is tijdens UP! omgebouwd tot een gezellig huiskamercafé om even rustig bij te komen. Drink een goede kop koffie, ervaar hoe het is om een oud lichaam te hebben met het Ouderdomspak of ga digitaal dagdromen met de Daydream Game. Het huiskamercafé wordt mede mogelijk gemaakt door KlerenGoed.
14:00 – 19:00, Studio LUX
Terug naar programma

NIET ZONDER JOU
Natuurlijk zorgen we voor elkaar, tot de dood ons scheidt
Ouder worden komt met gebreken. Maar hoe gaan we om met de gebreken van onze partner? Aan de hand van fragmenten uit de aangrijpende documentaire Niet zonder jou gaan we in gesprek met hoogleraar Ouderengeneeskunde Raymond Koopmans over de impact van moeten zorgen voor elkaar. Wat als alles dat vanzelfsprekend was, uit elkaar begint te vallen?
14:00 – 14:45, LUX7
Terug naar programma

TABOES VOOR JONG EN OUD
Homoseksualiteit
Uitkomen voor je homoseksualiteit is in sommige gevallen helaas nog een taboe. Hoe was dit 40 jaar geleden? Wat is er sinds die tijd verbeterd en waar liggen nog heikele punten? Verschilt de blik op dit vraagstuk tussen generaties? En welke adviezen geven mensen elkaar? Kom en praat mee, samen met oud-studentenpastor Theo Koster.
15.00 – 16.00, Ivenszaal
Terug naar programma

GENERATIEKLOOF
Jong en oud komen samen
De afgelopen verkiezingen leken te draaien om een diepe kloof: Jong versus oud. De starter versus de pensionado. Staan de generaties daadwerkelijk lijnrecht tegenover elkaar? Of komen we meer overeen dan we denken? Samen met Bart Cosijn maken we de generatiekloof fysiek en overbruggen we haar. Henk Krol (50PlUS) sluit zich aan bij zijn leeftijdsgenoten. Wat heeft hij gemeen met de jongeren in de zaal?
17:15 – 18:00, LUX7
Terug naar programma

HET VERHALENHUIS: DE PODCAST
Droom weg bij prachtige verhalen
Plof neer op een fauteuil en luister naar de mooiste verhalen uit Het Verhalenhuis. De eerste aflevering gaat over de liefde. Zoetsappige anekdotes, adviezen en commentaren passeren de revue. De tweede aflevering van de Verhalenhuispodcast staat in het teken van de moestuin. Je bezoekt boer Graad en ontdekt meer over wildpluksalades, de moestuin als verzetsheld en konijnen die peultjes doppen.
14:00 – 22:00, Foyer -1
Terug naar programma

TIEPMIEP OF TIKGEIT
Tweets versturen op een typemachine
Typemachines, een schrijver en nieuwsgierige deelnemers. Dat is Tiepmiep of Tikgeit. Altijd al een ouderwets lange brief naar je geliefde willen sturen? Of je herinneringen in prachtig proza op papier willen zetten? Dit is je kans. Geef het resultaat mee aan de postbode óf verstuur een digitale ‘tieptweet’ vanuit de omgebouwde typemachine. Van Tiepmiep tot Tikgeit: iedereen is welkom in Café LUX!
14:00 – 22:00, Café LUX
Terug naar programma

VERVALDATUM
Een fotoserie over doorwerken na je pensioenleeftijd Ouderen die niet aftellen tot hun 67ste maar ook daarna volop doorwerken. Fotograaf Wanna Renata legde de gedreven ouderen die ze ontmoette vast op foto’s, in de hoop de dialoog over de verplichte pensioenleeftijd te stimuleren. De tentoonstelling bestaat uit zeven zwart-witportretten met elk een persoonlijk verhaal. Tijdens het programma Lang Lang Leve de Kunst gaat Wanna dieper in op deze fotoserie.
14:00 – 22:00, Foyer -1
Terug naar programma

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw – Beter Oud, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, Bavo Stichting Heemstede, Gemeente Nijmegen, Stichting HSHB, MOAI, Radboudumc, SWON, het Humanistisch Verbond, KlerenGoed en OBGZ. 

 

 

 

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?