sluit

UP! (vrijdag avond)

Leven voor gevorderden

Hoera! We leven steeds langer. Eén op de vier mensen wordt nu al ouder dan 90 jaar. Maar wat doet al die extra tijd met ons? Wat betekent het ouder worden voor ons eigen geluk, voor onze naasten en voor de maatschappij? Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober organiseren we het gloednieuwe UP! festival waarin je alles te weten komt over leven voor gevorderden.


In een afwisselend programma met onder andere film, muziek, theater en games dompelen we bezoekers onder in de wereld van langer leven. Met UP! keren we het thema ‘langer leven’ twee dagen lang op inspirerende wijze binnenstebuiten. Ken of ben je een gevorderde in het leven? Of zou je dat graag willen worden? Kom dan op 6 en/of 7 oktober naar LUX!

Het hele festivaloverzicht vind je hier.

VRIJDAGAVOND 6 OKTOBER

UP! gaat gelijk goed van start op vrijdag. Ga lekker dansen in Studio LUX of ontmoet elkaar in een gesprek over eenzaamheid. Wetenschappers van nu vertellen over hun onderzoek voor morgen en Bahram Sadeghi vertelt hoe hij het ouder worden ervaart. Meer de behoefte om even rustig weg te dromen? Dat kan bij de podcast van Het Verhalenhuis. De avond sluit af met een prachtige selectie korte films. Komt dat zien!

Klik op een van onderstaande programma’s voor meer informatie

HET VERHALENHUIS: DE PODCAST
VERVALDATUM
TABOES VOOR JONG EN OUD
BAHRAM ZIET ABRAHAM
LANG LEVE DE WETENSCHAP
MENEER REIMERS
STEP UP!
OLDTIMERS
NIET TE STOPPEN
PLEASE REMEMBER ME
NON-STOP
TIEPMIEP OF TIKGEIT

HET VERHALENHUIS: DE PODCAST
Droom weg bij prachtige verhalen
Plof neer op een fauteuil en luister naar de mooiste verhalen uit Het Verhalenhuis. De eerste aflevering gaat over de liefde. Zoetsappige anekdotes, adviezen en commentaren passeren de revue. De tweede aflevering van de Verhalenhuispodcast staat in het teken van de moestuin. Je bezoekt boer Graad en ontdekt meer over wildpluksalades, de moestuin als verzetsheld en konijnen die peultjes doppen.
14:00 – 22:00, Foyer -1
Terug naar programma

VERVALDATUM
Een fotoserie over doorwerken na je pensioenleeftijd Ouderen die niet aftellen tot hun 67ste maar ook daarna volop doorwerken. Fotograaf Wanna Renata legde de gedreven ouderen die ze ontmoette vast op foto’s, in de hoop de dialoog over de verplichte pensioenleeftijd te stimuleren. De tentoonstelling bestaat uit zeven zwart-witportretten met elk een persoonlijk verhaal. Tijdens het programma Lang Lang Leve de Kunst gaat Wanna dieper in op deze fotoserie.
14:00 – 22:00, Foyer -1
Terug naar programma

TABOES VOOR JONG EN OUD
Eenzaamheid
Eenzaamheid onder ouderen is een bekend probleem. Minder bekend is dat ook jongeren in grote mate kampen met dit fenomeen. Theo Koster waarschuwde hier al voor in zijn tijd als studentenpastor. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt nu inderdaad dat een op de vijf studenten mensen om zich heen mist. Verschillen de oplossingen tussen generaties? En welke adviezen hebben we voor elkaar?
19:00 – 20:00, Ivenszaal
Terug naar programma

BAHRAM ZIET ABRAHAM
Wat betekent het om 50 te worden?
Bahram Sadeghi wordt binnenkort 50 jaar. Hij merkt dat zijn omgeving dat nogal belangrijk vindt. En dus doet hij voor de Volkskrant onderzoek naar de Nederlandse 50-plusser. We gaan met Bahram in gesprek over zijn ontdekkingen tot nu toe. En met Marlies Leupen probeert hij een antwoord te vinden op de ultieme vraag: Een vijftigjarige man zijn in Nederland, wat betekent dat?
19:00 – 19:45, LUX7
Terug naar programma

LANG LEVE DE WETENSCHAP
Wetenschappers van nu, over onderzoek voor morgen
Tijdens dit programma betreden zes wetenschappers met een passie voor de late levensfase het podium. Professor geriatrie Marcel Olde Rikkert (Radboudumc) vertelt over innovatie in de zorg, Giel Bosman (Radboudumc) vraagt zich af of een transfusie met ‘jong bloed’ het verouderingsproces kan vertragen en Vincent Hunink (Radboud Universiteit) spreekt over ouderdom in de klassieke oudheid. Verder met Peter de Keizer (Erasmus MC) en Anneke Smelik (Radboud Universiteit). Marcel Wortel leidt de avond.
19:15 – 20:30, LUX6
Terug naar programma

MENEER REIMERS
Gastheer geeft een speech
Je kent hem waarschijnlijk als sidekick van chef-kok Herman den Blijker in televisieseries als Herrie in het Hotel. Willem Reimers (70) neemt geen blad voor zijn mond. Keurig in het pak, altijd voorzien van een pochet en een kleurrijke bril. Als een echte gastheer, met kennis van etiketten, ontvangt hij het publiek bij UP! Om 20.00 uur trapt hij af met een speech over hoe dat moet, ouder worden.
20:00 – 20:15, Studio LUX
Terug naar programma

STEP UP!
Dansen met jong en oud
Jong en oud bundelen hun krachten op de dansvloer. Duik met professionals in de geschiedenis van het dansen. Leer de foxtrot, de quickstep of doe de boogiewoogie met je vader, moeder, kind of kleinkind. Van een chique wals tot de meest kitscherige disco, alles mag, op vrijdag én zaterdag. We beginnen met een workshop van een uur, daarna mogen de voetjes van de vloer!
20:15 – 22:15, Studio LUX
Terug naar programma

OLDTIMERS
Een zwarte komedie over stigma’s rondom ouderdom
Er rust nog een flink taboe op eenzaamheid en pestgedrag onder ouderen. De theatervoorstelling Oldtimers van productiehuis Right About Now geeft een indruk van het dagelijkse leven van de individuen in deze ‘onzichtbare’ wereld. Wat heb je nou eigenlijk echt nodig om je thuis te voelen? Een kleurrijke zwarte komedie die zich ontvouwt rondom de persoonlijke ervaringen en avonturen van samenwerkende ouderen. Met nagesprek.
20.30 – 22.15, LUX7
Terug naar programma

NIET TE STOPPEN
Docu
Vier heel verschillende mensen delen met elkaar de gedachte dat hun leeftijd geen reden is om te stoppen met dingen waar ze al hun hele leven plezier in hebben. In deze documentaire heeft de 93-jarige Map net weer een nieuwe camper gekocht en blijven de tachtigers Thomas en Neeltje genieten van het werk op hun rozenkwekerij. Anne is op haar 73e nog altijd een veelgevraagd model.
21:00 – 21:45, Ivenszaal
Terug naar programma

PLEASE REMEMBER ME
Docu
De 88-jarige Lou lijdt al tien jaar aan de ziekte van Alzheimer en herkent niemand meer behalve haar man Feng. Toch leiden de echtelieden samen een gelukkig en rijk leven in Shanghai. Als ook Feng ziek wordt, besluit hij om met zijn vrouw naar een rusthuis op het platteland te verhuizen. Een teder portret van twee geliefden en hun onbreekbare band.
Let op: Mandarijn gesproken, Engels ondertiteld.
21.00 – 22.20, LUX6
Terug naar programma

NON-STOP
Korte films
Van de 95-jarige Chrissy tot twee grootouders die zich verliezen in een online manegespel, het is allemaal te zien in dit korte-filmprogramma. Raak ontroerd door de zussen uit het met een Oscar bekroonde Anna en Bella, of door de oude meneer De Vries die wordt verrast door een onverwachte bezoeker. En zwijmel weg bij een intiem portret van de liefde op leeftijd, vol herkenbare en komische momenten.
21:45 – 22.20, Ivenszaal
Terug naar programma

TIEPMIEP OF TIKGEIT
Tweets versturen op een typemachine
Typemachines, een schrijver en nieuwsgierige deelnemers. Dat is Tiepmiep of Tikgeit. Altijd al een ouderwets lange brief naar je geliefde willen sturen? Of je herinneringen in prachtig proza op papier willen zetten? Dit is je kans. Geef het resultaat mee aan de postbode óf verstuur een digitale ‘tieptweet’ vanuit de omgebouwde typemachine. Van Tiepmiep tot Tikgeit: iedereen is welkom in Café LUX!
14:00 – 22:00, Café LUX
Terug naar programma

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw – Beter Oud, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, Bavo Stichting Heemstede, Gemeente Nijmegen, Stichting HSHB, MOAI, Radboudumc, SWON, het Humanistisch Verbond, KlerenGoed en OBGZ

 

 

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?