sluit

UP! (zaterdag avond)

Leven voor gevorderden

Hoera! We leven steeds langer. Eén op de vier mensen wordt nu al ouder dan 90 jaar. Maar wat doet al die extra tijd met ons? Wat betekent het ouder worden voor ons eigen geluk, voor onze naasten en voor de maatschappij? Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober organiseren we het gloednieuwe UP! festival waarin je alles te weten komt over leven voor gevorderden.

In een afwisselend programma met onder andere film, muziek, theater en games dompelen we bezoekers onder in de wereld van langer leven. Met UP! keren we het thema ‘langer leven’ twee dagen lang op inspirerende wijze binnenstebuiten.Ken of ben je een gevorderde in het leven? Of zou je dat graag willen worden? Kom dan op 6 en/of 7 oktober naar LUX!

Het hele festivaloverzicht vind je hier.

ZATERDAGAVOND 7 OKTOBER

Ook op zaterdag is er weer genoeg te doen. Noortje Kessels en Elske van Lonkhuyzen vertellen over het Verhalenhuis en de prachtige proza die daaruit voortkomt. Arts en historicus David van Bodegom vertelt wat wij Nederlanders kunnen leren van de Ghanese Kwaku en ook op zaterdag kunnen we weer dansen in Studio LUX. Dit en nog veel meer tijdens de laatste dag van UP!

Klik op een van onderstaande programma’s voor meer informatie

LANG LEVE DE KUNST
NIET TE STOPPEN
ADVANCED STYLE
TALKSHOW UP! AMSTERDAM
MIJN LAATSTE T(E)HUIS
NON STOP
STEP UP!
OUDE LIEFDE + Q&A
TESTAMENT ONGEKEND
ZAL IK OOIT NOG EENS KUSSEN?
GEZOND OUD WORDEN
HET VERHALENHUIS: DE PODCAST
TIEPMIEP OF TIKGEIT
VERVALDATUM

LANG LEVE DE KUNST
Jonge en oude kunstenaars in de spotlight
Kunstenaar Sjaak Langeberg vertelt over de onorthodoxe wijze waarop hij kunstprojecten initieert voor en met ouderen. We aanschouwen de dansante ontmoeting tussen Joop (94) en Eva. Fotograaf Wanna Renata gaat tot slot in op de vraagstelling van haar fotoserie ‘Vervaldatum’: wat betekent de verplichte pensioenleeftijd voor de samenleving? Een selectie van deze fotoserie is tijdens UP! te bewonderen in de benedenfoyer. Gespreksleiding is in handen van Marlies Leupen.
19.00 – 20.00, LUX6
Terug naar programma

NIET TE STOPPEN
Docu
Vier heel verschillende mensen delen met elkaar de gedachte dat hun leeftijd geen reden is om te stoppen met dingen waar ze al hun hele leven plezier in hebben. In deze documentaire heeft de 93-jarige Map net weer een nieuwe camper gekocht en blijven de tachtigers Thomas en Neeltje genieten van het werk op hun rozenkwekerij. Anne is op haar 73e nog altijd een veelgevraagd model.
19:00 – 19:24, Ivenszaal
Terug naar programma

ADVANCED STYLE
Docu
Stijl voor gevorderden: hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf kunt uiten. En dat doen ze, de dames van Advanced Style. Het begrip “overdressed” staat niet in hun woordenboek. Deze dames geven een onconventionele kijk op schoonheid en ouderdom, en vegen de vloer aan met de jeugdigheidscultus: “Ik wil er helemaal niet jong uitzien, ik wil er fantastisch uitzien!”
LET OP: Engels gesproken, niet ondertiteld.
19.15 – 20.30, LUX1
Terug naar programma

TALKSHOW UP!
In memoriam
Denk je er wel eens over na wat de mensen zullen zeggen op je begrafenis? Wat zou jij wíllen dat ze vertellen? En wat betekent deze vraag voor wat je vandaag doet? Froukje Jansen gaat in gesprek met kunstenaar Ida van der Lee over het uitwisselen van verhalen. Erwin Kamp, Hoofd van de Dienst Humanistische Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht, legt uit waarom het waardevol is om bij je eigen dood stil te staan. Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Humanistisch Verbond en hun project Ik wil met je praten.
19.30 – 20.30, Mariënburgkapel
Terug naar programma

MIJN LAATSTE T(E)HUIS
Architect van je eigen toekomst
In deze ervaringsruimte ontwerp jij je oude dag. Een audiotour leidt je door je leven op leeftijd en inspireert je om je laatste thuis te ontwerpen. Hoe ziet die woning eruit? Waar staat het en wat en wie wil je beslist meenemen? Verwonder je over elkaars schetsen. Deze ervaring word je aangeboden door De ParticipatieKliniek.
20:30 – 22:00, Mariënburgkapel
Terug naar programma

NON-STOP
Korte films
Van de 95-jarige Chrissy tot twee grootouders die zich verliezen in een online manegespel, het is allemaal te zien in dit korte-filmprogramma. Raak ontroerd door de zussen uit het met een Oscar bekroonde Anna en Bella, of door de oude meneer De Vries die wordt verrast door een onverwachte bezoeker. En zwijmel weg bij een intiem portret van de liefde op leeftijd, vol herkenbare en komische momenten.
19:45 – 20:20, 22:00 – 22:35, Ivenszaal
Terug naar programma

STEP UP!
Dansen met jong en oud
Jong en oud bundelen hun krachten op de dansvloer. Duik met professionals in de geschiedenis van het dansen. Leer de foxtrot, de quickstep of doe de boogiewoogie met je vader, moeder, kind of kleinkind. Van een chique wals tot de meest kitscherige disco, alles mag, op vrijdag én zaterdag. We beginnen met een workshop van een uur, daarna mogen de voetjes van de vloer!
20:30 – 22:00, Studio LUX
Terug naar programma

OUDE LIEFDE + Q&A
Speelfilm
Fransje en Fer, twee gescheiden zestigers, komen elkaar voor het eerst na vele jaren weer tegen als hun 40-jarige zoon plotseling komt te overlijden. In de maanden die volgen, zoeken ze troost bij elkaar en laait hun oude liefde weer op. Ze genieten van een onschuldige affaire, die ze geheim proberen te houden voor hun familie. Dat blijkt ingewikkelder dan gedacht.
20.45 – 22.45, LUX6
Terug naar programma

TESTAMENT ONGEKEND
Kunstzinnig nalatenschap
Tijdens deze workshop geven ouderen en jongeren hun nalatenschap een nieuwe vorm. Met kunstenares Ida van der Lee gaan we het Ganzenpad langs: Ganzenbord, maar dan anders. Wat vertellen de afbeeldingen op het bord over jouw leven? Daarna duiken we dieper in de verhalen met Herinnerdingen: een collectie kleine voorwerpen. Ervaar hoe Ganzenpad en Herinnerdingen helpen jouw verhaal tot testament te maken. Let op: er is slechts plaats voor 15 deelnemers.
20:45 – 21:45, Mariënburgkapel
Terug naar programma

ZAL IK OOIT NOG EENS KUSSEN?
Een gesprek over intimiteit en verlangen
‘Zal ik ooit nog eens kussen?’ vroeg een vrouw zich af die op hoge leeftijd haar echtgenoot verloren was. Het vormde de aanleiding voor Heterdraad, een project met dames op leeftijd over vrouwelijkheid, intimiteit en verlangens. Heterdraad maakt liefde en sensualiteit onder ouderen tastbaar, bespreekbaar en zichtbaar middels een expositie. Een gesprek met initiatiefneemster Maaike Mul (Vitalis WoonZorg Groep) en kunstenares Sanne Muiser. Kent verliefdheid een leeftijdgrens? Fotografe Annabel Oostweeghel benadrukt in haar fotoserie Old Love dat heimelijke verlangens niet zomaar met de ouderdom verdwijnen.
21.00 – 22:00, Ivenszaal
Terug naar programma

GEZOND OUD WORDEN
Een vergelijking tussen Ghana en Nederland
Hart- en vaatziekten, versleten heupen. In andere delen van de wereld lijken mensen helemaal niet met onze ‘ouderdomskwalen’ te kampen. Aan de hand van de Ghanese Kwaku en de Nederlander Hans vertelt arts en historicus David van Bodegom over zijn onderzoek met Rudi Westendorp. In hun boek ‘Oud worden in de praktijk’ (2015) stellen ze dat vooral onze omgeving ons ongezond oud maakt. Wat wij kunnen leren van Kwaku?
21.00 – 21.45, LUX1
Terug naar programma

HET VERHALENHUIS: DE PODCAST
Droom weg bij prachtige verhalen
Plof neer op een fauteuil en luister naar de mooiste verhalen uit Het Verhalenhuis. De eerste aflevering gaat over de liefde. Zoetsappige anekdotes, adviezen en commentaren passeren de revue. De tweede aflevering van de Verhalenhuispodcast staat in het teken van de moestuin. Je bezoekt boer Graad en ontdekt meer over wildpluksalades, de moestuin als verzetsheld en konijnen die peultjes doppen.
14:00 – 22:00, Foyer -1
Terug naar programma

TIEPMIEP OF TIKGEIT
Tweets versturen op een typemachine
Typemachines, een schrijver en nieuwsgierige deelnemers. Dat is Tiepmiep of Tikgeit. Altijd al een ouderwets lange brief naar je geliefde willen sturen? Of je herinneringen in prachtig proza op papier willen zetten? Dit is je kans. Geef het resultaat mee aan de postbode óf verstuur een digitale ‘tieptweet’ vanuit de omgebouwde typemachine. Van Tiepmiep tot Tikgeit: iedereen is welkom in Café LUX!
14:00 – 22:00, Café LUX
Terug naar programma

VERVALDATUM
Een fotoserie over doorwerken na je pensioenleeftijd
Ouderen die niet aftellen tot hun 67ste maar ook daarna volop doorwerken. Fotograaf Wanna Renata legde de gedreven ouderen die ze ontmoette vast op foto’s, in de hoop de dialoog over de verplichte pensioenleeftijd te stimuleren. De tentoonstelling bestaat uit zeven zwart-witportretten met elk een persoonlijk verhaal. Tijdens het programma Lang Lang Leve de Kunst gaat Wanna dieper in op deze fotoserie.
14:00 – 22:00, Foyer -1
Terug naar programma

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw – Beter Oud, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, Bavo Stichting Heemstede, Gemeente Nijmegen, Stichting HSHB, MOAI, Radboudumc, SWON en het Humanistisch Verbond

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?