sluit

Voorbij de mens

René ten Bos vraagt Marianne Thieme

‘Idealisme is het nieuwe realisme’. Jurist, dierenactivist en politicus Marianne Thieme steekt haar idealen niet onder stoelen of banken. Hoe stellen we niet langer de mens, maar al het leven centraal? René ten Bos gaat deze avond met haar in gesprek.

Marianne Thieme

‘[I]k geloof dat invloed veel belangrijker is dan macht,’ zo liet Marianne Thieme het NRC vorig jaar weten. De bevlogen politicus maakt zich al jaren hard voor een betere leefomgeving voor dier en mens. In 2002 richtte ze mede de Partij voor de Dieren op, waarmee ze in 2006 in de Tweede Kamer belandde. Na de laatste verkiezingen zit de partij met vijf man sterk in het pluche.

Deze avond gaat ze samen met René ten Bos in gesprek over haar drijfveren. Hoe ziet ze de relatie tussen mens en leefomgeving? Dat we volgens Thieme nogal antropocentrisch zijn is duidelijk. Hoe leren we voorbij de mens te kijken?

René ten Bos vraagt

Hoogleraar filosofie en managementfilosofie René ten Bos werd dit jaar benoemd tot Denker des Vaderlands. Niet voor niets: tegendraads en provocatief zet hij met een brede grijns vastgeroeste ideeën opzij. Hij biedt een onorthodoxe en toegankelijke kijk op thema’s als water, bureaucratie, dieren en de ecologische catastrofe die de mensheid heet. Onder de noemer ‘René ten Bos vraagt …’ nodigt hij bij ons gasten uit de wereld van film, literatuur en wetenschap uit voor een goed gesprek. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat Ten Bos in hen geïnteresseerd is en hen graag het hemd van het lijf vraagt. Elke avond is weer anders, geheel in de geest van de gast en van de Denker des Vaderlands.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?