sluit

Vrijheidstribunaal #1 Laatste kaarten

klaagt aan: het collectieve geheugen

Het Vrijheidstribunaal is een driedelig programma waarin de vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd. In Vrijheidstribunaal #1 zit het collectieve geheugen op het schuldenbankje. Acteur Huub Smit dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury.

Is ons collectieve geheugen schuldig? Het collectieve geheugen dat vergeet, dat selectief herinnert, dat geen excuses aanbiedt? Eren wij alle strijders genoeg? Prijzen we helden uit het verleden onterecht? Dragen we wel genoeg zorg voor veteranen? Belemmert het collectieve geheugen ons om in vrijheid naar onze geschiedenis te kijken en daarvan te leren?

Leerlingen van het Dominicuscollege uit Nijmegen vormen tijdens de rechtszaken de jury en gaan in beraad. De argumentatie die de jongeren in de les uiteen hebben gezet voor hun aanklacht of verweer, vormen de inspiratie voor performer Koen Frijns en danscollectief Arnhemse Meisjes. Zij vertalen de pleidooien deze avond in theatrale, pakkende en schurende performances. Theatermaker Joenoes Polnaija (1989) studeerde in 2013 af aan de Theaterschool Rotterdam en spreekt regelmatig op lezingen over de Molukse cultuur en identiteit. Hij zal als ooggetuige pleiten voor schuldig. Lotte Jensen (Hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Radboud Universiteit) treedt deze avond op als ooggetuige en pleit het collectieve geheugen vrij. ‘Rechter’ Huub Smit doet op grond van de bevindingen van deze avond zijn uitspraak.

OVER HET VRIJHEIDSTRIBUNAAL
In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Met het Vrijheidstribunaal organiseren we drie theatrale rechtszaken, verspreid over een halfjaar, waarin onze vrijheid terechtstaat. In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. In drie edities worden het collectief geheugen, de media en de technologie aangeklaagd. Acteur Huub Smit (bekend van o.a. New Kids, Smeris en Undercover) dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury.

Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Free Future (Gemeente Nijmegen) en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?