sluit

Vrijheidstribunaal #2

klaagt aan: de media
75 jaar vrijheid

In Vrijheidstribunaal #2 klagen we de media aan. Acteur Huub Smit dient als rechter en leerlingen van het Karel de Grote College uit Nijmegen vormen de jury.

Zijn de media en de beeldvorming schuldig? De media die misleiden met fake news, clickbaits en met eenzijdige frames van helden, daders en slachtoffers? Praten de media het volk én de politiek naar de mond? Zijn de media hun waakhondfunctie verloren? Blaffen ze wel voor de juiste dingen? Belemmeren de media ons in onze vrijheid tot zuivere meningsvorming?

Leerlingen van het Karel de Grote College vormen tijdens de rechtszaken de jury en gaan in beraad. De argumentatie die de jongeren in de les uiteen hebben gezet voor hun aanklacht of verweer, vormen de inspiratie voor twee kunstenaars. Zij vertalen de pleidooien deze avond in theatrale, pakkende en schurende performances: Lev Avitan (o.a. Mensen Zeggen Dingen) verzorgt het pleidooi voor de aanklager en video artist Luc Dirks (o.a. bekend van Oddstream) verzorgt het verweer. Raafat Monther is geboren in Syrië en leeft sinds vier jaar in Nederland. Monther is columnist voor het wijkblad Lindenholt Leeft en schreef een verhaal voor een publicatie van de Schrijfwerkplaats van de Wintertuin. Hij zal als ooggetuige pleiten voor schuldig. Rob Jaspers, journalist waarvan 41 jaar bij De Gelderlander, treedt op als ooggetuige en pleit de media vrij. ‘Rechter’ Huub Smit (bekend van o.a. New Kids en Undercover) doet op grond van de bevindingen van deze avond zijn uitspraak.

OVER HET VRIJHEIDSTRIBUNAAL
In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Met het Vrijheidstribunaal organiseren we drie theatrale rechtszaken, verspreid over een halfjaar, waarin onze vrijheid terechtstaat. In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. In drie edities worden het collectief geheugen, de media en de technologie aangeklaagd. Acteur Huub Smit (bekend van o.a. New Kids, Smeris en Undercover) dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury. Opeenvolgend klagen we ons collectief geheugen, de media en tot slot de technologie aan. Samen vellen we als jury aan het eind van de avond ons oordeel: schuldig of niet?

Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Gemeente Nijmegen en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden