sluit

Wahlkampf

Bondsdagverkiezingen in Duitsland

Angela Merkel. Al twaalf jaar Bondskanselier. Maar blijft dat ook zo? Na de verkiezingen van zondag 24 september weten we of ‘Mutti’ Merkel het Duitse (en het Europese) huishouden met straffe hand kan blijven bestieren.

 

Samen met de afdeling Duitse Taal en Cultuur van de Faculteit der Letteren (Radboud Universiteit) en het ZNS/Münster organiseren wij op de verkiezingsdag een gevarieerd programma. Met een schuin oog op de exitpolls, die op een televisiescherm te volgen zijn, bespreken we de uitslagen en de gevolgen.

De uitslag zal bepalend zijn voor de politieke koers die Duitsland de komende jaren gaat varen. Gaat Merkels CDU/CSU opnieuw met de SPD in zee? Of kan er een coalitie worden gesmeed met de FDP, mogelijk aangevuld met de Groenen? Gaat Merkel haar beleid ten aanzien van asielzoekers (‘Wir schaffen das’) veranderen als zij de SPD inruilt tegen de FDP? En wat betekent zo’n nieuwe coalitie voor de sociale gerechtigheid in Duitsland, het andere grote thema tijdens de verkiezingen?

Niet alleen voor Duitsland, ook voor Nederland en met name onze regio zijn deze verkiezingen van belang; wij zijn immers – vooral in economisch opzicht – nauw verbonden met onze oosterburen. Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag voor het ondernemen in de grensstreek? En wordt het niet hoog tijd om regelingen op het gebied van belastingen, pensioenopbouw en vakantiedagen te harmoniseren, zodat grensoverschrijdend werken gemakkelijker wordt?

Naast feitelijke informatie biedt het programma volop ruimte voor vertier. Er is muziek en een pittige Duitsland-quiz. En natuurlijk Duitse worst en Duits bier voor de inwendige mens. De toegang is gratis. Dus: Sei dabei!

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland, Europe Direct, de afdeling Duitse Taal en Cultuur van de Faculteit der Letteren (Radboud Universiteit), het ZNS/Münster en medegefinancierd door de EuropeseUnie (EU).

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden