sluit

Wat we van bad girls kunnen leren

Radboud Reflects

Frank Underwood, Walter White en Pablo Escobar, bad guys genoeg in Netflixland. Maar wie zijn de bad girls van vandaag? En wat maakt ze slecht?

Neem bijvoorbeeld Claire Underwood, Ruth Langmore of Grace Marks, het zijn niet de klassieke jaloerse echtgenotes of golddiggers van weleer, maar frisse, complexe en geraffineerde vrouwen die de man-vrouw verhoudingen na #metoo overhoop gooien. Kom luisteren naar filosoof Ellen ter Gast en ontdek wat jouw favoriete bad girl zegt over jouw M/V moraal.

ONZE LIEFDE VOOR BAD GUYS
Een willekeurig avondje bingewatchen leert ons snel: in de wereld van film en televisie lopen vooral boeven en schurken rond. De maffiabazen uit de Sopranos, de serial killer Dexter, corrupte oliemagnaten uit Dallas, waarom verlekkeren we ons zo graag aan deze bad guys? Koesteren we een heimelijke wens om ons net zo te misdragen als zij, of ligt het wat ingewikkelder? Volgens filosoof Ellen ter Gast zijn bad guys niet alleen vermakelijk, maar scherpen wij met het bekijken van hun slechte gedrag ons morele kompas. Ze zetten ons aan het denken over onze eigen moraal.

ACHTER IEDERE STERKE MAN…
Wat opvalt is dat bovengenoemde slechteriken allemaal man zijn. Dat roept vragen op. Klassieke verhalen over slechte vrouwen gaan over stiefmoeders en jaloerse echtgenotes, die zich ontpoppen tot gifmengsters. Dat stereotype beeld is aan het veranderen. “My husband doesn’t apologize, not even to me.” Het zijn de woorden van Claire Underwood. De hedendaagse Netflix-vrouwen laten een nieuw beeld van de bad girls zien. Volgens Ter Gast zegt dat niet alleen iets over de man vrouw-verhoudingen na #metoo, maar ook over hoe het beeld van macht nu aan het veranderen is. Is het tijdperk van de bad girls aangebroken?

Na afloop van de lezing gaat Ellen ter Gast in gesprek over het fenomeen ‘slechte vrouwen’ met filosoof Simon Gusman. Wie zou zijn favoriet zijn?

OVER DE SPREKER
Ellen ter Gast is filosoof en runt een adviespraktijk voor organisaties die ‘het goede doen’ in praktijk willen brengen. Ze traint professionals in moral empowerment. Onlangs verscheen De dappere kijker. Waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant? (2018), waarin ze betoogt dat we voor het ontwikkelen van onze moraal beter series kunnen kijken dan filosofieboeken lezen. Zolang we er maar goede gesprekken over voeren.

DEELNAME
Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders € 5,00 | Studenten en scholieren gratis

Dit is een programma van Radboud Reflects

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden